Tisdagens fullmäktigemöte hade lite av ett personaltema över sig. Även om ett antal ärenden i andra frågor avhandlades så återkom många ledamöter – från sin plats i talarstolen – till just personalsituationen framöver.
Hela mötet hade lite karaktären av maratonmöte. Fullmäktiges ordförande Helena Balthammar (S) inledde vid niotiden på morgonen med att flagga för en lång sittning. Det blev det.
Bland annat avhandlades nämndernas verksamhetsberättelser. Det blev många lovord – också mellan politiska motståndare – för gott samarbete, .och till alla skickliga tjänstemän på de olika förvaltningarna.
Men så är det där med att få personalen att räcka till, när befolkningen växer, barnen och de äldre blir fler. Grupper med stora omsorgsbehov och där personalbristen redan i dag börjar bli skriande. En utmaning som heter duga.
Den stora bristen, som Corren tidigare beskrivit, finns just inom skola och vård. Catharina Rosencrantz (M) vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden, påminde återigen om den stora lärarbrist som väntar inom bara några år.
– Linköping kommer att behöva anställa 200 lärare om året, sa hon och påminde om att det nationellt kommer det att behövas 60 000 nya lärare om bara fem år.
Hur Linköpings kommun ska jobba med personalfrågor redovisades i den kompetensförsörjningsplan för åren 2015-2025 som var uppe för beslut. Den visar att kommunens rekryteringsbehov ligger någonstans mellan 900 och 1 060 medarbetare per år fram till 2025. Med den högre siffran innebär det cirka tre nyanställningar per dag om man slår ut det på årets alla dagar.
Som en jämförelse kan sägas att under 2013 anställdes 563 personer och förra året - 2014 – var antalet 734.
Personalutskottets ordförande Daniel Andersson (FP) pratade om den stora utmaningen och sa att det kommer att krävas både resurser och engagemang för att det ska kunna lösas.
För att nå det här målet pekar programmet på några viktiga områden att fokusera på. Som att kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare, att det ska finnas en helhetssyn och att det ska göras satsningar på ledarskap och medarbetarskap.
Samtliga partier utom Sverigedemokrater står bakom planen.
Jonas Andersson (SD) ansåg att förslaget var välarbetat, men yrkade på att den del i programmet där man betonar vikten av att vara en attraktiv arbetsgivare också ur ett mångfaldsperspektiv, skulle tas bort.
– Vi ser inte att bakgrund, etnicitet eller religion har något med kompetens att göra, sa han.
Men programmet antogs och det innebär att förvaltningarna nu ska ta fram handlingsplaner för kompetensförsörjning och visa hur man ska kunna säkra både nuvarande och kommande behov av arbetskraft.