Sedan 2010 genomför Cykelfrämjandet den så kallade Kommunvelometern, där kommunernas arbete med cykelfrågor betygsätts.
Linköping har tidigare legat runt plats tio; i fjol blev det en tolfteplats. I år klättrade Linköping till en delad andraplats tillsammans med Lund. Endast Uppsala fick högre poäng.
– Vi har jobbat hårt för att förbättra Linköping som cykelstad, så det här är ett härligt kvitto. Det är ju jätteroligt att vi nu är i paritet med Lund, som verkligen är en fantastisk cykelstad, säger Rebecka Hovenberg.
Cykelfrämjandet pekar bland annat på att det byggs mycket cykelvägar, cykelöverfarter och cykelparkeringar i Linköping. Informationskampanjer får också beröm, liksom att kommunen är bra på att följa upp och mäta insatserna.
– Nu gäller det att hålla i och fortsätta jobba. Jag hoppas mycket på de nya cykellänkarna, som verkligen kommer att bli breda och bra, säger Hovenberg.
Ett annat projekt som är på gång är ett hyrsystem med elcyklar.
– Där pågår ett arbete med att titta på vilket system som ska användas och på att hitta privata finansiärer. Tanken är att det ska handlas upp i höst och vara på plats någon gång i november–december.
Cykelfrämjandet öser beröm över Linköping. Men två saker kan Linköping bli bättre på: skyltning och att uppdatera den kommunala cykelplanen.
– Vi ska arbeta mer med skyltningen. Vad gäller planen så hade vi en diskussion om att uppdatera den, men kom fram till att det skulle ta för mycket tid. Vi ville inte lägga fokus på ett dokument utan på att komma igång och få arbetet gjort, kommenterar Hovenberg.
53 kommuner deltog i enkäten som ligger till grund för Kommunvelometern. Två östgötska kommuner förutom Linköping var med, Finspång på 29:e plats och Motala på 33:e.
Rebecka Hovenbergs målsättning inför nästa år är given:
– Då kniper vi förstaplatsen!
En huvudfråga är förstås vilken effekt satsningarna får för cyklandet i Linköping. Vid den senaste resvaneundersökningen gjordes 27 procent av Linköpingsbornas vardagsresor med cykel. Det är en bra bit kvar till kommunens mål på 40 procent.
Nästa resvaneundersökning ska göras i höst.
– Det ska bli spännande att se vilken siffra vi landar på då. Om vi kan gå emot trenden i Sverige, som går lite åt fel håll just nu. Högkonjunkturen gör att folk köper nya bilar och kör mer bil.