När det nu, än så länge i alla fall, inte riktigt har gått kommunens väg när det gäller Ostlänken kan ansvariga – och kommuninvånare – trösta sig med att tillståndet i landets femte kommun är gott. Till och med väldigt gott.
Ekonomin är stark, skatten låg, färre behöver försörjningsstöd och arbetslösheten har minskat. Framtida pensionärer kan förlita sig på att avsättningar gjorts för att klara anställdas pensioner. Lägg till detta att bostadsbyggandet har ökat så pass att staden klår det intensiva byggandet under miljonprogrammens era.
Någonstans runt 2 300 lägenheter ska påbörjas under året. Visserligen en effekt av flera års planerande, men ändå välkommet för ett Linköping som i vissa stadsdelar börjar bli väldigt trångbott. Driften av Linköping kostade förra året knappa 9 miljarder och när plus och minus räknats ihop fanns ett överskott på 190 miljoner kronor kvar.
Nämnderna gick bra förra året. Det har de förvisso också gjort tidigare. De flesta klarade sina budgetar, en del fick till och med pengar över. Som Samhällsbyggnadsnämnden som fick 16 miljoner över i kassan. Det kan kommuninvånarna tacka den klena vintern 2015 för. Pengar avsatta till snöröjning blev liggande. Socialnämndens överskott på 11 miljoner är glädjande och beror på att fler fått jobb och inte behöver försörjningsstöd.
Sorgebarnet i sammanhanget är Omsorgsnämnden vars underskott ökat. Resultatet är minus 26 miljoner. Men förklaringen är nu, precis som tidigare, att kostnaderna för HVB-hem (hem- vård- och boende) fortsatt att ökat.
Kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) är nöjd och säger i ett pressmeddelande att Linköping har goda ekonomiska förutsättningar för att möta utmaningar och de stora investeringar som kommunen har framför sig.
Då tänker hon förmodligen på både bygget av en simhall och ett nytt resecentrum.