- Det här är en jätteviktig fråga för hela samhället, tillägger Lars Eklind, som är ombudsman för Seko i Linköping och östra regionen.
Någon lösning i den pågående tågkonflikten, som omfattar Veolias Öresundståg och Snälltåget är inte i sikte. Redan på onsdagsmorgonen valde arbetsgivaren Veolia att kontra med lockout. Sex–sju personer baserade i Linköping kom inte in till sina arbetsplatser.
– Jag skulle börja jobba här men det gick inte. Jag förstår att man går ut i konflikt. Det är viktigt, säger en anställd i Linköping som inte vill skylta med sitt namn.
Facket, Seko, anser att Veolia försöker att omvandla två tredjedelar av tågvärdarnas och hälften av lokförarnas heltidsanställningar till deltidsanställningar i Öresundsregionen och på snälltågen.
– Veolias metod att genom dumpade anbud vinna upphandlingar och försämra de anställdas villkor måste få ett slut. Vi får hela tiden in nya vittnesmål från timanställda på Veolia som berättar om hur man förväntas stå till förfogande dygnet runt. Är man inte tillgänglig sätts man upp på ”svarta listan” och telefonen slutar ringa. Detta är helt oacceptabelt, säger Sekos förbundsordförande, Janne Rudén.
Varslet innebär strejk och total arbetsnedläggelse för Sekos omkring 60 medlemmar inom Kustpilen. Arbetsuppgifterna sätts också i blockad, vilket innebär att ingen annan får utföra arbete som berörs av strejken. Stridsåtgärderna träder i kraft den 17 juni klockan 04.00.
Kustpilen kör tågtrafik på sträckorna Linköping-Kalmar och Västervik-Linköping. Sekos avtalssekretare Valle Karlsson kallar Veolias förslag till ny organisation i Linköping för ännu sämre än planerna för Öresundståg.
– Enligt våra beräkningar har man haft 7,5 heltidstjänster på timanställning här. Den här formen av anställningsförhållanden inte hör hemma på svensk arbetsmarknad och nu måste Veolia anpassa sig, säger Valle Karlsson.
MBL-förhandling där Veolia lade fram förslag till ny organisation hölls 19 maj. Förutsättningarna har förändrats då nya beställningar från Jönköpingstrafiken har kommit in, vilket räddar jobb i den här regionen. Men enligt Valle Karlsson påverkar det inte inställningen till timanställningar.
- Man vill fortsätta att ha den här anställningsformen och det är vi helt emot. Vi har varit beredda att diskutera andra delar, som arbete på helger, men vi har inte nått fram till arbetsgivaren eftersom man inte kan lova att släppa timanställningarna, säger Valle Karlsson till Corren.
Beata Hammarskiöld, förhandlingschef på Almega som företräder Veolia, anser att det är kollektivavtalet som måste diskuteras.
– Kollektivavtalet tvingar fram timanställningar eftersom vi har arbetstoppar under helgerna. Men avtalet säger att man som heltidsantälld måste vara ledig varannan helg. Bland annat det vill vi diskutera med facket, säger Beata Hammarskiöld.