Linköping tillbaka på den röda listan

Sveriges Förenade Studentkårer SFS slår larm om bostadssituationen i Linköping. En ny LiU-student kan inte räkna med att få ett förstahandskontrakt inom ett halvår.

Den som vill ha studentbostad i Linköping gör klokt i att köa i tid. Man kan registrera sig den dag man fyller 17.

Den som vill ha studentbostad i Linköping gör klokt i att köa i tid. Man kan registrera sig den dag man fyller 17.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2019-08-26 19:00

SFS publicerar årligen en rapport över hur svårt det är för nya studenter att få bostad. Städer med grön markering kan erbjuda ett förstahandskontrakt inom en månad från terminsstart och de gula någon gång under höstterminen, medan de röda inte kan erbjuda ett förstahandskontrakt inom första halvåret.

Linköping är i år tillbaka på den röda listan, efter fem år på den gula. Orsaken uppges framför allt vara ett ökat antal studenter.

Studentbostäders vd Simon Helmér ställer sig dock frågande till rödlistningen.

– Vi kan inte se att det skulle vara en sådan skillnad jämfört med i fjol. Snarare har det krävts något färre poäng för att få en studentbostad i år, säger han.

Simon Helmér tillstår att det är tufft att få en bostad i början av höstterminen.

– Det kommer ett antal tusen nya individer hit och så många tomma studentbostäder finns det ju inte. Men vi prioriterar alltid nya studenter. Senare på läsåret ser det annorlunda ut; på vårarna har vi en del bostäder som står tomma.

Lorena Persson, boendeombud på Studenternas hyresgästorganisation Kombo, tycker inte heller att bostadssituationen för Linköpings studenter blivit sämre än i fjol.

– Det är ett högt tryck, men det var det i fjol också. Just nu bor det 15 studenter i våra nödboenden. Men på något sätt brukar det alltid lösa sig, jag har aldrig varit med om att någon blivit hemlös, säger hon.

Studentbostäder byggde under 2016–17 runt 500 studentbostäder i Irrblosset och Vallastaden. Fler är på gång.

– I år har vi tänkt bygga 85 bostäder i Lambohov, men det har blivit uppskjutet för att bygglovet överklagats. Vi arbetar också med detaljplaner för studentbostäder i Ryd, på Flamman och vid Lasarettsbacken, berättar Helmér.

Dessutom bygger Byggvesta över 300 studentbostäder alldeles intill universitetet. Akademiska Hus har aviserat att man på sikt vill bygga mellan 600 och 800 bostäder på universitetsområdet.

På den röda listan har Linköping sällskap av Göteborg, Halmstad, Jönköping, Karlskrona, Luleå, Lund, Skövde, Stockholm, Umeå, Uppsala och Visby.

Norrköping ligger på den gula listan tillsammans med Borlänge, Borås, Eskilstuna, Falun, Helsingborg, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Malmö, Växjö och Örebro.

Bäst är bostadssituationen för studenter i Gävle, Karlshamn, Piteå, Skellefteå, Sundsvall, Trollhättan, Västerås, Örnsköldsvik och Östersund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!