Sedan i höstas är Linköpings universitet med i den satsning på övningsskolor som förra regeringen sjösatte. Syftet är att höja kvaliteten på lärarutbildningen genom praktik och tätare kontakt mellan skolor och lärarutbildning.
Nu satsar Linköpings kommun fem miljoner kronor på att ytterligare höja ambitionsnivån. Pengarna ska gå till att låta 94 befintliga lärare i kommunen genomgå en handledarutbildning på 7,5 poäng under tre terminer, med målet att erfarna lärare ska bli ännu bättre på att föra sina kunskaper vidare till nästa lärargeneration.
Jakob Björneke (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, ser två vinster i satsningen.
– Dels är det här kommunens sätt att bidra till lärarutbildningen på universitetet fortsätter hålla hög kvalitet. Dels vill vi visa lärarstudenter att Linköping är en attraktiv stad att arbeta i för nya lärare, säger han.
Satsningen på övningsskolor görs på flera universitet och högskolor över landet. Extrasatsningen på specialutbildade handledare tror dock Jakob Björneke att Linköping är först med. Från och med kommande hösttermin ska handledarutbildningarna vara i gång, och till 2017 ska lärarna vara redo att ta emot lärarstudenter.
Än så länge är det främst lågstadiet som innefattas i övningsskolesatsningen, men det kommer att utökas. I Linköping är än så länge Bäckskolan, Bärstadsskolan/Ekängsskolan, Fridtunaskolan/Tunvallaskolan, Hjulsbroskolan, Malmslättskolan/Kärna skola, Rosendalsskolan, Tornhagsskolan, Slestadsskolan och Vreta kloster utsedda till övningsskolor.
Formellt beslut om satsningen på handledarutbildning tas på kommunstyrelsens sammanträde på tisdag.