Linköpings godiskungar föredrar mörk choklad

Inom loppet av 14 år har grundarna av Karamello gått från att kränga lakritsremmar på festivaler till att driva en godiskoncern i Linköping med 18 anställda och årsomsättning på 20 miljoner kronor.

Foto: Fotograf saknas!

LINKÖPING2007-03-10 00:00

Det går nästan inte att få någon hejd på Henrik Svensson när han börjar prata mörk choklad som tillverkats av små kakaoodlare i fattiga länder men som har fairtrade-märkning och i bland odlats ekologiskt.

Egen tillverkning

Det var 1993 som Henrik Svensson och Mikael Pettersson slog upp dörren för sin första Karamellobutik. Då hade de under något år sålt lakritsremmar på festivaler och det är något som de fortsatt med fast sortimentet har utökats med importerad exklusiv lakrits från fabriker runt om i Europa.

Sedan några år driver godiskungarna egen godistillverkning i Tornby med inriktning på gelégodis inslagna i speciella förpackningar. Tillverkningen ligger i linje med Karamellos stora reklamförsäljning och många är de företag som har egna företagskolor som Karamello tillverkar.

I slutet av 1990-talet blev grundarna frälsta på mörk choklad och började marknadsföra läckerheterna som en livsstilsprodukt ungefär som whisky, cigarrer, vin och rom:

- Folk äter mycket mera mörk choklad ute i Europa än vad vi svenskar gör som förstört vårt smaksinne med för stora mängder söt ljus choklad. Där såg vi en möjlighet, säger Henrik Svensson som berättar att det för åtta år sedan bara fanns en mörk choklad av klass att köpa i Sverige. Nämligen fransktillverkade Valrhona.

Några år senare har intresset och marknaden för choklad formligen exploderat. Karamello för sin del jobbar med chokladprovningar och det har blivit populärt med smakövningar vid interna företagsfester.

Och antalet chokladsorter på svenska marknaden har utökats betydligt och kompletterats med import från Italien och Spanien. Att den mörka chokladen är svindyr beror på att kakaobönorna kommer från odlare som lever upp till högt ställda krav både vad det gäller odlingsmetoder och behandling av skördearbetarna, uppger Henrik Svensson.

Rejält utbud

För tre år drog godisduon igång Linköpings chokladfestival. I år pågår frossandet under tre dagar där första dagen är en branschdag och de två andra öppna för allmänheten mot entréavgift. Antalet utställare är hela 55 stycken vilket garanterar ett rejält utbud.

Som om inte allt det beskrivna kunde vara nog så bedriver Karamello även chokladförsäljning via webben.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!