På den lilla gatan bakom Stora teatern i centrala Linköping ligger S:t Nikolai Katolska Församling. En församling med runt 3 000 medlemmar varav 300 är aktiva veckovis. Annandagens mässa började på ett annat sätt än planerat, eftersom påve Franciskus avlidit under morgonen. När Corren anländer till kyrkan efter mässan är många församlingsmedlemmar kvar för att prata om och diskutera påvens död.
Dödsbeskedet nådde Matheus Bernat när han anlände till kyrkan, där prästen inledde mässan med de tråkiga nyheterna.
Hur kändes det?
– Man blev lite chockad även om man förväntade sig att det var nära, han mådde inte så bra nu i slutet. För det första så känns det tråkigt så klart. Det är en person som har betytt mycket för kyrkan. Han var min ungdoms påve så att säga, säger Matheus Bernat.
Påven firade påsken och deltog i flera tillställningar i Vatikanen in i det sista. Bland annat ett besök i ett fängelse och ett tal på Petersplatsen i Rom på Påskdagen, mindre än ett dygn innan hans död.
– Det kändes ju helt galet att en person som är så väldigt nära döden ger allt ända in i slutet, säger Matheus Bernat.
Albin Rudal är 27 år och sitter i församlingens pastoralråd, som hjälper kyrkoherden att driva församlingen. Han tog emot beskedet om påvens bortgång precis före annandagens gudstjänst.
– Jag blev tagen. Det var inte oväntat, han har ju varit sjuk och skröplig, men han kom tillbaka här till påsken. Jag fick en känsla av lite chock. Jag bad en kort bön, och kände en liten sorg, men ändå nån form av glädje över att han fått somna in under påskens fest, säger han.
Personligen har Albin Rudal inga specifika förhoppningar inför den påve som nu ska väljas till Franciskus efterträdare.
– Det är inte politik, säger han och fortsätter:
– Jag tror att Gud leder sin kyrka till där den behöver vara just nu, och sätter rätt man på rätt plats.
Runt 130 000 personer är katoliker i Sverige. S:t Nikolais katolska församling är Linköpings del av den katolska kyrkan och beskrivs som en aktiv församling där många av medlemmarna har någon slags invandrarbakgrund.
– Typiskt för vår församling är att det är en väldigt mångkulturell miljö där de flesta som är aktiva har en bakgrund som invandrare. Katolsk betyder allomfattande. Man kommer från olika håll i världen, men delar tro, säger Samuel Lindskog som har varit medlem i församlingen i närmare tjugo år.