Linköpings koldioxidbudget kan spricka om några år

Linköpings kommun riskerar att överskrida sin koldioxidbudget inom bara några år. "Det krävs ett kontinuerligt och intensivt arbete", säger hållbarhetschefen Linda Malmén.

"Budgeten är intressant eftersom den sätter fingret på vikten av att minska utsläppen så fort det går", säger hållbarhetschef Linda Malmén.

"Budgeten är intressant eftersom den sätter fingret på vikten av att minska utsläppen så fort det går", säger hållbarhetschef Linda Malmén.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2022-06-16 05:00

Linköpings kommun upprättade en koldioxidbudget under våren 2020 sedan miljöpartiets motion antagits i fullmäktige. 

Enligt budgeten behöver man från och med 2020 minska utsläppen med 15 procent per år för att nå upp till Parisavtalet, vilket är i linje med de flesta andra kommuner som låtit ta fram en koldioxidbudget. 

I kommunens klimat- och energiprogram som antogs för bara ett par månader sedan konstateras att "kommunen riskerar att överskrida koldioxidbudgeten inom sex år (från och med 2020), givet att utsläppen utvecklas utifrån dagens mönster".

– Koldioxidbudgeten utgör ett av flera underlag som beaktats vid framtagandet av klimat- och energiprogrammet. En av skillnaderna mellan de nationella målen och den framtagna koldioxidbudgeten är att den senare beräknar och inkluderar fler utsläpp från konsumtion, berättar Linda Malmén.

– Budgeten är intressant eftersom den sätter fingret på vikten av att minska utsläppen så fort det går, och att man jobbar brett. Det krävs mycket av oss alla. Takten måste vara kraftigt framåt, säger Linda Malmén.

Koldioxidbudgeten har tagits fram av forskare från Uppsala universitet och upprättas av allt fler kommuner i Sverige. Till skillnad från exempelvis Norrköping och Stockholm finns Linköpings budget inte att ta del av för allmänheten. 

Inte än.

– Vi arbetar med att tillgänglighetsanpassa dokumentet för att kunna lägga ut det på kommunens hemsida, säger Linda Malmén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!