Linköpings nya budget: Förslagen som blir verklighet

Sent på tisdagskvällen klubbades Linköpings nya budget, signerad S+M-styret, igenom – detta efter en drygt tio timmar lång debatt. Men inte heller oppositionen gick lottlös.

S+M-styret, med Niklas Borg (M) och Kristina Edlund (S), fick se sin budget för 2024 klubbas igenom sent på tisdagskvällen.

S+M-styret, med Niklas Borg (M) och Kristina Edlund (S), fick se sin budget för 2024 klubbas igenom sent på tisdagskvällen.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2023-06-14 17:00

En oförändrad kommunalskatt, ett budgeterat resultat på plus 20 miljoner kronor och inga generella besparingskrav. När Socialdemokraterna och Moderaterna presenterade sitt budgetförslag för 2024, i slutet av maj, beskrev de Linköpings ekonomi som ovanligt stark i jämfört med övriga kommun-Sverige. Under tisdagens 13 timmar långa budgetsammanträde i kommunfullmäktige (kf) gjorde Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande, samma sak igen:

– Just nu tvingas kommuner runt om i Sverige till kraftiga besparingar för att möta den ekonomiska situationen. I Örebro läggs det generella besparingskrav på 100 miljoner kronor, i Norrköping på 140 miljoner och skolorna i Stockholm behöver spara 250 miljoner. Därför känns den här budgeten extra bra.

undefined
Liselotte Fager, KD:s gruppledare, kallade S+M-styrets budget för mellanmjölk och föreslog samtidigt en sänkt kommunalskatt med 20 öre. "Den höga inflationen har medfört att många hushåll har det tufft", sa hon som motivering.

Samtliga oppositionspartier presenterade egna budgetförslag – och framförde dessutom kritik mot S+M-budgeten. Miljöpartiet och gruppledaren Maria Moraes ansåg bland annat att styret inte menar allvar i klimatarbetet. Vänsterpartiet och gruppledaren Sofia Frithioff tyckte att ambitionerna i att stärka välfärden och jämna ut orättvisorna i Linköping helt saknas. Liberalerna och gruppledaren Åsa Wennergren menade i sin tur att skolan inte är prioriterad i S+M-budgeten.

– Styret lägger fram en mellanmjölksbudget som varken säger bu eller bä. Det är beklagligt, sa Liselotte Fager, Kristdemokraternas gruppledare, som dessutom föreslog att kommunalskatten skulle sänkas med 20 öre.

Efter ett drygt 13 timmar långt sammanträde, vid klockan 22.10 på tisdagskvällen, slogs klubban i bordet. Då samtliga oppositionspartier röstade på sina egna budgetförslag var det S+M-styrets budget som vann störst stöd.

– Nu finns det en budget beslutad för 2024. Det gör att de olika nämnderna kan påbörja arbetet med att fördela pengarna och fylla sina ramar med innehåll. Det arbetet ska återrapporteras i höst, säger kf-ordföranden Mikael Sanfridson (S).

undefined
Samtliga oppositionspartier förutom Centerpartiet stöttade Liberalernas förslag om fem miljoner kronor till färdtjänsten. C och gruppledaren Lars Vikinge valde att lägga ned sina röster.

Under budgetdebattens gång valde flera oppositionspartier att söka stöd för en rad olika förslag. Liberalerna föreslog bland annat att samhällsbyggnadsnämnden skulle få ytterligare fem miljoner, genom ett ökat uttag från de kommunala bolagen, med syfte att fler Linköpingsbor får möjligheten till färdtjänsttillstånd. Alla partier utom S, M och C röstade för.

– Det var en viktig fråga för många partier men förslaget gick inte igenom, i alla fall inte som det var utformat till fullmäktige. Jag tror att många var osäkra på ett utökat uttag från bolagen, säger Mikael Sanfridson.

Däremot fanns det flera förslag från oppositionspartierna som en majoritet av kf-ledamöterna stöttade. Centerpartiet fick bland annat gehör för flera utredningar. En av dessa ska se över vilka insatser som krävs för att kunna tidigarelägga det nuvarande klimatmålet om nettonollutsläpp 2045. En annan ska identifiera orter i kommunen där det kan byggas småhus utan att åkermark tas i anspråk.

MP fick i sin tur stöd för en utredning om framtiden för Anders Ljungstedts gymnasium där flera nämnder och bolag, som kan nyttja skollokalerna, ska delta. KD fick stöd för sitt förslag om ett nytt boendekoncept som ska få fler universitetsstuderande att stanna i kommunen efter studierna. Till sist fick L stöd för en utredning som ska göra Linköping mer "demensvänligt".

Förslag som inte fick stöd var bland annat ett dubbdäcksförbud i innerstaden och gratis parkering på kommunala parkeringsplatser under lördagar.

"Vi är det enda partiet som presenterar en budget där vi kan nå klimatmålen", sa Miljöpartiets gruppledare Maria Moraes.
"Vi är det enda partiet som presenterar en budget där vi kan nå klimatmålen", sa Miljöpartiets gruppledare Maria Moraes.
S+M-styrets budget

Satsningarna i den S+M-budgeten för 2024 är få, men här följer några av dem:

15 miljoner kronor till språkhöjande insatser och en ökad grundbemanning i grundskolan.

10 miljoner kronor till insatser kopplat till satsningen "Nära socialtjänst".

8,5 miljoner kronor för öppning av ett kommunalt HVB-hem.

5 miljoner kronor för språkhöjande insatser och en ökad grundbemanning i äldrenämnden.

10 miljoner kronor för att tidigarelägga satsningen på att minska antalet medarbetare per chef i äldreomsorgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!