Erik Adolfsson var anställd som planeringsarkitekt på kommunen när han för fyra år sedan fick jobbet som stadsarkitekt. Det var ett tidsbestämt förordnande som nu sagts upp i förtid.
Enligt Correns källor har flera arkitektbyråer i staden de senaste dagarna fått möten med kommunen avbokade på grund av uppsägningen.
Själv är Erik Adolfsson fåordig om orsaken till att han inte längre är Linköpings stadsarkitekt.
– Förväntningarna på rollen som stadsarkitekt var någonting annat när jag tog tjänsten. Hur politik och ledning ser på rollen har förändrats och vi har haft olika syn på det. Nu har jag tackat ja till en annan tjänst, som översiktsplanerare. Det är något som jag ändå ser mycket fram emot, säger han utan att utveckla mer konkret vad motsättningarna handlat om.
Förvaltningens högsta chef, samhällsbyggnadsdirektör Leif Lindberg, säger att stadsarkitektens roll på sistone blivit mindre självständig och mer politiskt styrd.
– Politiken uttrycker sig tydligare om vilken stadsutveckling man vill se. Den förändringen har kommit den här mandatperioden. Erik har kanske känt det lite svårt att fullt ut företräda den inriktning som politiken vill ha.
Leif Lindberg nämner projektet "Framtidens stadskärna". Det handlar om att bygga mer i innerstaden, bland annat vid Lilla torget.
– Där är politiken väldigt tydlig med att trycka på. Det ska gå fort och man ska vara mer vågad, mer nytänkande och mer utmanande mot den befintliga stadsstrukturen. Det står i innerstadsplanen att vi ska släppa fram högre bebyggelse, men om det innebär sju våningar eller tio är en tolkningsfråga. Det nuvarande styret vill se det högre talet. Det är en balansgång – man ska göra det hänsynsfullt men samtidigt så att det blir något extra, säger Lindberg.
Förr var stadsarkitekten en person med stor makt.
– Det var nog betydligt lättare att vara stadsarkitekt för 50 år sedan. Då var det stadsarkitekten som bestämde och sedan var det ingen som opponerade sig. Nu är det ett betydligt större inslag av demokratisk process. Det tycker jag är bra, men det är ju en stor förändring av förutsättningarna, säger Leif Lindberg.
Stefan Erikson (M) är kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.
Är det så att ni i S+M-styret vill bestämma alltmer i stadens byggfrågor?
– Fokus under den här mandatperioden har varit att få ett driv i några av de viktiga pilotprojekten i innerstaden, med bland annat Lilla torget. Det är projekt där vi från politikens sida har varit tydliga med att vi vill ha ett tempo och komma framåt. Men det är ju något som vi riktar mot förvaltningen, inte mot enskilda personer. De diskussioner jag har i de frågorna har jag med Leif Lindberg och Alisa Basic, säger Stefan Erikson.
Erik Adolfssons närmaste chef, stadsplaneringschef Alisa Basic, säger så här:
– Vi har haft en pågående dialog om förändrade förväntningar och krav på den här rollen. Där har vi nu landat i att det är en ny person som ska ta över.
Kan du vara mer konkret? Vad är det som har förändrats?
– Jag varken kan eller vill säga så mycket mer. Det är ju en enskild personalfråga, så jag väljer att ge de här lite generella svaren. Men vi är en växande kommun med väldigt mycket krav och förväntningar på vår stadsutveckling. Generellt har utvecklingen gått mot att det finns en tydlig politisk vilja kring vad man vill med stadsutvecklingen, säger Alisa Basic.
Linköping har varit utan stadsarkitekt tidigare. När Johanna Wiklander slutade 2018 blev det – efter ett par misslyckade rekryteringsförsök – ett glapp på tre år innan Erik Adolfsson tillträdde.
– Det är klart att det nu uppstår en massa luckor där Erik har haft sina arbetsuppgifter. Han har både externt och internt gjort ett bra jobb. Men vi har bra kompetens på våra enheter som nu får ta ett större ansvar för frågorna, säger Alisa Basic.
Kan du beskriva vad en stadsarkitekt gör?
– Man ska vara rådgivande och lite pådrivande, kopplat till arkitekturgestaltning. Man ska också ha en pedagogisk ådra och vara lite utbildare. Oftast verkar stadsarkitekten i de tidiga skedena, på idéstadiet. Det är ingen chefsroll – man har ett påverkansmandat, men inget beslutsmandat.
Ska ni rekrytera en ny stadsarkitekt?
– Ja, vi kommer inte att ta bort den rollen. Däremot så avvaktar vi med rekrytering tills Leifs efterträdare är på plats, säger Alisa Basic (Leif Lindberg ska gå i pension senare i vår).