I framtiden spås robotar få en stor plats i vårt vardagsliv. Maskiner som kan göra människors jobb är redan ett faktum och datorer med artificiell intelligens tar allt större plats.
Linköpingsälgen LetterMoose vänder sig i första hand till barn med autism. De kan ha lättare att öppna upp sig för robotar än för människor. För LetterMoose kan nämligen inte bara skriva utan även prata och fälla kommentarer av typen "det där ordet kanske inte var helt rätt stavat, jag kan visa dig hur man gör".
Föräldrar till LetterMoose är Fredrik Löfgren, Sofia Thunberg och Sam Thellman från avdelningen Interaktiva och kognitiva system vid Linköpings universitet.
Inför en studenttävling på konferensen "Human-Robot Interaction 2018" i Chicago i mars utvecklade de älgen LetterMoose, älgen som till slut kom att stå som segrare.
Att få den färdig i tid var hektiskt.
– Vi kunde jobba uppemot 20 timmar om dagen, och ställa klockan på 04:00 för att vi var tvungna att åka in till Makerspace Linköping, hämta en 3D-utskrift, och starta en ny. Att skriva ut älgen tog totalt omkring 130 timmar. Slutfinishen gjorde vi på hotellrummet i Chicago, säger Fredrik Löfgren.
Tanken är att älgen ska användas i skolundervisningen och kunna tas med hem av eleven för att där fortsätta träna på egen hand.
Studenterna ser utvecklingsmöjligheter.
– Eftersom den kan både läsa och skriva skulle den kunna användas till att göra översättningar mellan olika språk, säger Sam Thellman.
I det här Youtubeklippet kan du se älgen LetterMoose i aktion.