Linköpingsborna öppnar sina hem

Linköpingsbornas vilja att stödja flyktingar är stort. På kommunen är man överväldigad över alla som anmält intresse för att stötta på olika sätt.

Daniel Andersson är överväldigad av gensvaret efter sitt upprop om att hjälpa flyktingar.

Daniel Andersson är överväldigad av gensvaret efter sitt upprop om att hjälpa flyktingar.

Foto: Pia Molin

Linköping2015-09-17 13:43

För en dryg vecka sedan gick kommunalrådet och omsorgsnämndens ordförande Daniel Andersson (FP) ut med en vädjan till Linköpingsborna: öppna era hem! Det tillsammans med det allmänna fokuset på flyktingsituationen i världen har tagit skruv. Socialkontoret tar nu emot 20-25 samtal om dagen från människor som vill hjälpa flyktingar, och sedan Anderssons vädjan har socialkontoret tagit emot 49 intresseanmälningar om att bli familjehem till ensamkommande barn. Överförmyndarenheten har fått in cirka 80 anmälningar om att bli gode män.

– Både socialkontoret och överförmyndarenheten är överarbetade med att ta emot alla intresseanmälningar och säger att de aldrig har varit med om något liknande. Alla inblandade är berörda över hur stort gensvar det har varit. Men det är i såna här tider som människors medmänsklighet och solidaritet verkligen prövas, säger Daniel Andersson.

Har det kommit några negativa reaktioner på din uppmaning?

– Ja, absolut. Det har kommit ett par mindre trevliga mejl, och många tuffa kommentarer på corren.se och i Facebook-flödet. Men motbilderna har varit tio gånger fler. Linköpingsborna är överlag människor med väldigt stora hjärtan.

Alla som anmäler sig som familjehem, jourhem eller gode män behöver genomgå ordentliga lämplighetsprövningar, så en del kommer att falla ifrån. Daniel Andersson ser optimistiskt på läget, men uppmanar fler att anmäla sig. Behovet är fortsatt stort.

Överlag tycker han att kommunen har kontroll på situationen. Mest pressat har skolorna det, särskilt Birgittaskolan som sköter SFI-undervisningen och Anders Ljungstedts gymnasium som har hand om språkintroduktion för de äldre tonåringarna.

– Vi kommer att behöva sprida ut språkintroduktionen på fler skolor. Men det måste ske strukturerat, så till nästa läsår eller så, säger Daniel Andersson.

Den svåraste nöten att knäcka är fortfarande bostadssituationen. Flera privatpersoner har dock hört av sig till Socialkontoret och erbjudit gårdshus och annat.

– Det är helt fantastiskt. Andrahandsmarknaden är helt central för att få en dräglig boendesituation, säger Daniel Andersson.

Han öppnar även för att i den extraordinära flyktingsituation som uppkommit ta lite lättare på lagen om offentlig upphandling, och utnyttja den rätt till undantag som finns i akuta situationer.

– Vi har inte en normal situation nu. När barn kommer hit kan vi inte haka upp oss på byråkratiska detaljer. Vi följer fortfarande lagstiftningen, men har rätt att göra direktupphandling. Om någon har en lokal till förfogande behöver vi snabbt kunna komma överens och få igång verksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om