Insynsrådet är lite som en styrelse – men utan beslutsbefogenheter – och under tre år, fram till sista december 2018, år ska Lars Rehnberg vara en del i det råd som ska ge råd och stöd till generaldirektören.
Nomineringen ligger en tid tillbaka och härom veckan kom beskedet från regeringen.
Har du satt Linköping på skolkartan nu?
– Självklart finns ett stort värde för Linköpings kommun att ha den här kontaktytan. Men mitt uppdrag går ut på att, tillsammans med de andra i rådet, stötta generaldirektören. Bland annat genom att lyfta in perspektiv från samhället i stort, säger Lars Rehnberg.
I insynsrådet sitter personer med lite olika erfarenheter. Fram till slutet av 2015 hade rådet åtta ledamöter. Antalet är nu bantat till fem personer varav Lars Rehnberg är en. De övriga är universitetskansler Harriet Wallberg Henriksson, Torkel Klingberg, professor, Pernilla Nilsson, professor, Olle Nilsson, lärare.
När det gäller läget i svensk skola handlar mycket nu, enligt Lars Rehnberg, om att fokusera på hur man ska förbättra skolresultaten och hur skolan bäst ska organisera sig för att möta behoven som finns hos dagens elever. Men också om hur skolan ska utvecklas till en lärande organisation med arbetsformer som vilar på vetenskap och beprövad erfarenhet.
Vad räknar du med att tillföra insynsrådet?
– Jag har lång erfarenhet inom många utbildningsområden och jag hoppas att jag kan tillföra mina perspektiv i det arbetet.