Metsjö är ett familjeägt företag som ligger strax öst om Linköping. Företaget, som har 80 anställda, tillverkar bland annat vagnar, flakväxlare, mobila förråd och maskinhallar, genom alla produktionssteg.
För att förenkla och snabba på produktionen har de nu gjort en rejäl investering – en 40 meter lång rörlaser.
– Vi har laserskurit rör och balkar innan men då har vi inte kunnat skära lika långt och lika bra utan det har tagit väldigt lång tid. Så nu kan man säga att vi får en ökad effektivitet och bättre precision, berättar Loa Ivarsson.
Maskinen beskrivs som ovanlig i Europa.
– En traditionell laser eller plasma skär ju uppifrån på exempelvis en balk. Men det vi gör med den här maskinen är att vi kan vinkla den samtidigt som vi roterar balken, som en svarv. Så då roterar balken eller röret medan laserhuvudet också rör sig eller roterar. Så det är lite sci-fi känsla över det hela, förklarar Odd Ivarsson.
Och det är alltså den allra största i Europa?
– Det är alltid kontroversiellt när man slår fast att det är den största. Det finns så många aspekter. Men den är helt säkert den största till längden.
Det låter inte billigt.
– Det är såklart en tung investering men vi räknar med att den ska kunna betala av sig bra, berättar Odd.
Anledningen till att de gjort investeringen grundar sig i att produkterna de tillverkar blivit större med åren. På bara 10-15 år har den genomsnittliga vagnen ökat i storlek. Detta i takt med att böndernas gårdar i regel även de har blivit större.
Lasern bedöms möjliggöra byggandet av en ännu större vagnar och flakväxlare i framtiden. Detta trots att företaget redan tillverkar bland annat världens största vagn för gräs, majs och spannmål.
Låter som att det är viktigt för er att vara störst.
– Haha så är det. Desto större, desto mer spännande är det, säger Odd.
Nu pågår en process med att successivt köra in maskinen i deras produktionsflöde.
– Det tar väldigt lång tid att få upp en sådan här maskin i full produktion. Det är mycket konstruktioner som måste översättas från hur man gjorde innan, berättar Odd.
Det har tagit två år att bygga maskinen