Varför är du med?
– Jag har intresserat mig för vardagsliv, normer och sånt som har med kärlek, genus, döden och folklivet att göra. Ramen här var väl att Sverige förändrades och att folket för första gången fick kontakt med någon sorts främmande statsmakt långt ifrån lokalsamhället.
Vad pratar ni om i programmet?
– Vi satt i en kyrka och pratade om kyrkolivet. Kyrkan stod i centrum på den tiden, både bildligt och bokstavligt, och mycket av livet utspelade sig på kyrkbacken och i kyrkobänkarna.
Du har tidigare forskat om elände genom historien – hur hade de det på 1500-talet?
– Eländet är väl inte mitt primära intresse ... Men folk hade det mycket mer fattigt och enkelt än vi kan föreställa oss. De som var riktigt utsatta var de som inte passade in, som var förskjutna och utstötta. Man skulle tillhöra ett hushåll eller en familj. Men det är inte så annorlunda mot hur vi har det nu. När folk hamnade mellan trygghetssystemen gick det illa.
Vad fick du äta?
– Kålsoppa, och dricka brännvin. När kvinnor fick barn var de uteslutna ur kyrkan i sex veckor, och när de återupptogs var det stor fest. Då har jag hittat att kvinnor i Linköping brukade sitta och skåla i brännvin med sina väninnor och äta kålsoppa före ceremonin. Det var samma vid bröllop. Då satt bruden med brudtärnorna på gästabudshuset och drack brännvin före vigseln. Det blev en del tjafs med prästerna, när kvinnorna var fulla och inte kom i tid.