– Jag kan titta tillbaka på den resa jag har gjort, på de här få åren sedan jag startade, och vara väldigt stolt, konstaterar Benjamin Hellström.
Under sin hittills korta karriär har 21-åringen bland annat hunnit kamma hem guld-, silver- och bronsmedaljer i matlagningstävlingar på gymnasienivå, vinna ett europeiskt silver, tävla i nordiska mästerskapen och vara elev till det svenska kocklandslaget under OS 2023-2024.
Nu kan han dessutom lägga till ytterligare en merit på sitt CV: Sveriges juniorkocklandslag. Som en av elva unga kockar ska han representera matlagnings-Sverige i VM 2026 och OS 2028.
– Att komma med i juniorlandslaget har varit ett mål för mig sedan jag gick i gymnasiet. All tid som man har lagt på att jobba mot just det här målet... Att det har förverkligats var en fantastisk känsla och jag blev väldigt, väldigt glad, säger Benjamin.
Att han skulle bli kock visste han redan under uppväxten i Tallboda. Endast 14 år gammal blev drömmen verklighet, när han fick sitt första jobb på tapasrestaurangen Pinchos i Linköping.
Samtidigt har vägen hit – till tävlingar, utmärkelser och landslaget – inte varit spikrak.
– Jag har inte alltid varit så stor i maten och mitt stora matintresse började rätt så sent, förklarar Benjamin, som beskriver sitt tidigare jag som "kräsen".
Det som enligt honom själv varit avgörande – inte bara för kometkarriären, utan också hans relation till mat och matlagning– är gymnasieåren i Dackeskolans restaurangkök i Mjölby.
Vid gymnasiestarten blev han och klasskompisarna bjudna på en trerättersmiddag av sistaårseleverna. Den kallrökta laxen, de semitorkade tomaterna, den långkokta oxkinden, augustiprimörerna, rödvinssåsen och pärondesserten tände en gnista i honom.
– Den måltiden startade i gång saker för mig. Den fick mig att alltid vara nyfiken och intresserad av att lära mig mer om hur man kan återskapa, förstå varför man gör som man gör och vad det resulterar i.
Samtidigt insåg Benjamin att han hade en lång väg att gå för att nå sina drömmar och mål kopplat till matlagning. Hans år som kräsen hade nämligen fått honom att missa kunskap som många i hans klass redan hade samlat på sig.
Sedan dess har fem år passerat och med facit i hand var den sena kunskapen inget hinder.
– Lägger man timmarna, då kommer man kunna lyckas, om man ger sig fan på det, konstaterar Benjamin.
Det är han själv ett lysande exempel på. I dag jobbar han på restaurang Hantverket, hos tv-kocken, kokboksförfattaren och krönikören Stefan Ekengren.
Till huvudstaden flyttade han för ett drygt år sedan, när han upplevde att han hade jobbat sig igenom Linköpings restaurangutbud – och kände sig redo för nya utmaningar.
Visst finns det bra krogar i Linköping också, konstaterar Benjamin, men han är ung och vill utvecklas och då är restaurangutbudet i hemstaden ändå limiterat efter några år. Någon gång i framtiden kan han dock se sig själv återvända, om det visar sig finnas utrymme för fler unika restauranger som prioriterar kvalitet och vällagad mat. Han lyfter Dahlboms och Restaurang Jord som två exempel.
– Det är min hemstad och det kommer alltid vara mitt hem. Bara att ta en promenad i centrala delen av Linköping när jag är på besök väcker så många fina minnen från mina år i staden.
Innan en eventuell återkomst väntar dock tre år inom juniorkocklandslaget. I slutet av augusti drar den officiella träningen i gång. Då ska laget bestämma rätterna till sin trerättersmeny för 70 gäster samt avsmakningsmeny för 12 gäster. Därefter ska menyerna finslipas till perfektion inför VM och OS.
Det kommer att krävas både tid och engagemang, men som tävlingsmänniska ser Benjamin fram emot det. Förutom den egna njutningen i att få tävla i det som han älskar allra mest – matlagning – hoppas han också kunna inspirera andra unga till att våga satsa på sina drömmar.
– Jag tror starkt på att om du är villig att arbeta för det du vill göra, är villig att lägga timmarna och göra jobbet, är lyhörd och öppen för nya lärdomar varhelst de kommer ifrån, är ödmjuk längs vägen... Då tror jag att man kan komma otroligt långt i det man vill.