Jord utsedd till årets viltkrog - igen

Det börjar nästan bli en vana. För tredje året i rad har Restaurang Jord i Linköping utsetts till Årets viltkrog.

I princip allt kött som serveras på Jord är egenjagat. Konceptet har gjort att restaurangen utsetts till Årets viltkrog tre år i rad.

I princip allt kött som serveras på Jord är egenjagat. Konceptet har gjort att restaurangen utsetts till Årets viltkrog tre år i rad.

Foto: Johan Rödin

Linköping2022-08-22 17:00

– Superkul att det vi tror på uppskattas även av andra, säger Oskar Gunnarsson, kökschef på Restaurang Jord som slog upp portarna i Valla Berså 2018.

Och vad är det ni tror på?

– Helhetstänket. Det vi gör är på många sätt unikt. Vi jagar själva, hänger köttet själva och använder hela djuret. Vi vill ta tillvara på det som finns i naturen – inte bara kött utan även vilda växter och svampar, säger Oskar Gunnarsson.

Vad är det som är så bra med viltkött då?

– Det är klimatsmart. Det går inte åt spannmål på samma sätt som med tamboskap. Och så är det otroligt gott. Det finns egentligen bara fördelar.

Tävlingen Årets viltkrog har funnits i fyra år och arrangeras av Svenska Viltmatakademin. Årets pristagare tillkännagavs under Årets viltmarksdag i Stockholm i fredags.

Någon jordskredsseger blev det dock inte för Jord som i år får dela utmärkelsen med Gammelgården i Sälen.

Bakom Jord står ägaren Andreas Landén, restaurangchef Sebastian Allinger och kökschefen Oskar Gunnarsson.

Trion har många idéer på hur verksamheten ska kunna utvecklas. Inom kort öppnar en ny restaurang i Ebbepark.

– Och för att bli ännu mer självförsörjande vill vi satsa på egna odlingar. Vi har börja odla kulturspannmål för att kunna göra vårt eget mjöl. Den första skörden är på gång, berättar Oskar Gunnarsson.

Vad lagar du helst själv om du ska göra något riktigt gott?

– Jag kanske borde svara fiskpinnar som jag nyss gjort till min ettårige son. Nej, det får bli något med rådjur. En härlig gryta eller tartar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!