Linköpingsmodellen kan bli ny lag

Samtidigt som IVO kräver kommunen på miljonvite vill regeringen utreda möjligheten för alla kommuner att hantera äldreomsorg på samma vis som Linköping.

Linköping2014-01-12 10:19

Linköping var först utmed att erbjuda olika former av omsorg och service utan att först kräva en traditionell biståndsbedömning.

Men det är för osäkert rent rättsligt, anser IVO (Inspektionen för vård och omsorg).

– Den enskilde har rätt till utredning, en professionell bedömning och ett beslut, säger Michaela Hecht Gunnarsson, inspektör på IVO.

Går inte att överklaga

Utan ett beslut kan den enskilde inte överklaga insatsen om man är missnöjd. Samtidigt finns en risk för att individen inte har koll på vilka rättigheter hen faktiskt har, anser IVO.

Enligt äldrenämndens ordförande Jan Willy Andersson (KD) stämmer inte IVOs tolkning av Linköpingsmodellen.

– En person som inte är nöjd med insatserna kan alltid begära att få en biståndsbedömning som sedan kan överklagas. Det har vi sagt hela tiden, säger han.

Jan Willy Andersson menar att den professionella bedömningen görs på ett säkert sätt.

– Alla våra utförare måste utbilda sig i hur man skriver serviceavtal. En kurs som kommunen håller i.

Bedömning efter gällande lag

Att regeringen har beslutat att samma modell – som IVO vill straffbelägg – nu ska studeras i en utredning som handlar om framtida äldreomsorg, spelar ingen roll för IVOs bedömning.

– Vi tittar på den lag som gäller nu, säger Michaela Hecht Gunnarsson.

I ett pressmeddelande på regeringens hemsida skriver barn- och äldreminister Maria Larsson att det sätt Linköping valt att ge service på, är ett sätt att öka äldres delaktighet och självbestämmande.

Hon skriver vidare att fler kommuner skulle vilja testa men att rättsläget upplevs som osäkert.

"En modell som upplevs så positivt av många äldre måste ha ett lagrum, medan möjligheten att också få en traditionell biståndsbedömning ska kvarstå", konstater barn- och äldreministern.

Stort intresse

Enligt omsorgsdirektör Peder Ellison är intresset för Linköpingsmodellen stort ute i landet och det är flera kommuner som faktiskt gör på samma sätt redan nu.

– Linköping har agerat lite plogbil, säger han.

Han tror att Linköpingsmodellen så småningom kommer att accepteras, just därför att den verkar så direkt. Han liknar det vid att den som får ont i magen uppsöker vårdcentral, man frågar inte först om lov att gå dit.

– Det här en samhällstjänst som utvecklats på ett sympatiskt sätt, säger han.

Linköpings kommun har nu överklagat IVOs vitesföreläggande till Förvaltningsrätten. Där ligger sedan tidigare ytterligare ett överklagande som gäller samma modell men som rör missbrukares rätt till stöd i hemmet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om