LISTA: De mest segregerade skolorna i stan

Den svenska skolan blir allt mer segregerad. Elever med utländsk bakgrund och elever med svensk bakgrund går inte i samma skolor. Och Linköping är en av kommunerna med allra störst skillnader.

På Bäckskolan har 95 procent av eleverna utländsk bakgrund.

På Bäckskolan har 95 procent av eleverna utländsk bakgrund.

Foto: Johnny Gustavsson

LINKÖPING2017-04-20 17:00

Här finns både skolor där i stort sett varenda elev har utländsk bakgrund, och skolor där nästan ingen elev har det. Väldigt lite blandning, alltså.

Linköping ligger på fjärde plats i landet i listan på de "mest segregerade skolorna" i en granskning som tidningen Dagens Samhälle har gjort. Frågan är aktuell: det slutbetänkande som Skolkommissionen presenterade på torsdagen innehöll en rad förslag på åtgärder som går ut på att minska skillnaderna i de svenska skolorna.

Var fjärde grundskoleelev i Linköping har utländsk bakgrund. I vissa skolor syns det inte alls och i andra är det precis tvärtom. Sju skolor, Linghemsskolan, Vikingstads skola, Brunnbyskolan, Himnaskolan, Vist skola, Vreta Klosters skola och Hjulsbroskolan, har nästan inga elever alls med utländsk bakgrund. I sex skolor, Bäckskolan, Skäggetorpskolan, Nygårdsskolan, Rosendalsskolan, Nya Rydsskolan F-6 och Dar Al Uloum-skolan, dominerar å andra sidan eleverna med utländsk bakgrund fullständigt.

– Segregationen är ett jätteproblem i Linköping, säger Jakob Björneke (S), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Men det är inte så enkelt som att utländsk bakgrund med automatik styr skolresultaten.

Nej, många elever med utländsk bakgrund,som är födda utomlands eller har föräldrar som är födda i ett annat land, klarar sig hur bra som helst i skolan.

Ett annat sätt att mäta segregation är att titta på elevernas socioekonomiska bakgrund, och det betyder att man gör statistik av föräldrarnas utbildningsbakgrund. Det finns ett tydligt samband mellan föräldrarnas utbildningsnivå och hur väl barnen lyckas i skolan.

– Skolsegregationen är också en klassfråga, säger Jakob Björneke.

Men skolsegregationen är också en boendefråga. Lever människor i segregerade bostadsområden påverkar det också skolsituationen. Närhetsprincipen gäller. Barn som bor i Skäggetorp tenderar att gå i skolan i Skäggetorp – på samma sätt som Hjulsbrobarn går i Hjulsbroskolan.

– Därför är det svårt att minska segregationen för de yngsta barnen, de går ofta i förskola och skola där de bor, säger Jakob Björneke. På högstadiet är det däremot möjligt att påverka. Därför vill vi satsa på nya skolor mer centralt dit eleverna kan välja och där blandningen kan bli större.

Fler barn betyder ökade behov och bildningsnämnden begär nästan 3,2 miljarder kronor i budgetram för 2018.

– Det kostar att växa, säger Jakob Björneke. Vi behöver 200 nya förskoleplatser och 500 nya elevplatser per år de kommande åren.

Det är pengar till fler lärare och nya lokaler, men också insatser för att öka likvärdigheten och förbättra skolresultaten.

– Vi har bra skolor i Linköping, men vi ligger fortfarande under de kunskapsresultat vi förväntas ha.. Det är för många som inte klarar gymnasiebehörigheten.

De mest segregerade skolorna:

Sju med mer än 95 procent elever med svensk bakgrund

Linghemsskolan

Vikingstads skola

Brunnbyskolan

Himnaskolan

Vist skola

Vreta Klosters skola

Hjulsbroskolan

Sex skolor med mer än 75 procent elever med utländsk bakgrund

Bäckskolan

Skäggetorpskolan

Nygårdsskolan

Rosendalsskolan

Nya Rydsskolan F-6

Dar Al Uloum skolan

Källa: Dagens samhälle

Skolkommissionens förslag

Lottning av elever till populära skolor.

Obligatoriskt skolval till förskoleklass och grundskola.

Nationella målsättningar för bättre skolresultat, undervisningens kvalitet och likvärdigheten.

Skolmyndigheter på regional nivå för att stärka och stödja huvudmännen.

Statlig delfinansiering till undervisning och elevhälsa.

Fler behörighetsgivande och kompletterande utbildningar för lärare.

Tydligare läroplaner för att öka trygghet och studiero.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om