Checklistan är rejäl. Till 1 oktober ska alla gamla, mjuka, klibbiga, hala och starkluktande plastleksaker vara borta från Linköpings förskolor. Dessutom all plast tillverkad utanför Europa, liksom gammal elektronik, vissa utklädningskläder och alla produkter i PVC-plast.
1 oktober är inte hugget i sten, utan mer ett riktmärke. Ansvarige projektledaren, miljövetaren Helga Nyberg, har inte följt upp precis hur mycket varenda förskola lyckats rensa bort. Ännu. Mycket förskolepersonal har utbildats under augusti och september, men några får sin utbildning först i oktober. Hittills har responsen varit positiv.
– Väldigt många har ett stort engagemang, och flera förskolechefer har skickat flera ur personalen. Det känns som att de har väntat på att få utbildning och lite vägledning, säger Helga Nyberg.
10 miljoner kronor beslutade barn- och ungdomsnämnden i Linköpings kommun i våras att avsätta för att göra kommunens samtliga förskolor giftfria. Även fristående förskolor har bjudits in. Till sin hjälp har de förutom utbildningstillfällen en skriftlig aktivitetsplan och en handlingsplan, och de är omfattande.
– Det är svårt att prioritera vad som ska bort. Vi har kemikalier överallt omkring oss. Ska man hitta värstingarna och rensa bort dem måste man leta där de kan finnas, säger Helga Nyberg.
Allra mest koll gäller det att få på sådant som köptes in för längesedan, innan tuffa EU-regler satte stopp för de farligaste ämnena. Och att få bort sådant som inte är leksaker från början och därmed inte har genomgått samma kontroll som leksaker.
– Många leksaker kan ha skadliga effekter på barnens hälsa. Barnen är känsligare än oss vuxna, säger Helga Nyberg.
Allra mest bråttom att få bort har varit gammal elektronik som lätt hamnar i leklådorna, och PVC-plast.
– Mobiltelefoner och tangentbord ska vi plocka bort. De kan ha bly i lödpunkterna eller hormonstörande plaster. Gammal PVC kan ha mjukgörare som är förbjudna att använda i nya leksaker.
Undersökningar har visat att ett genomsnittligt barn i Sverige har över 500 leksaker hemma. Kommunen har inte aktivt riktat sig till hemmen, men Helga Nyberg tror att det kan smitta.
– Många väljer att berätta om det här på föräldramöten, och jag hoppas att det är information som tas emot väl av föräldrarna.
Mycket återstår dock innan målet om giftfria förskolor är uppfyllt. Det handlar om till exempel om att städa rätt, att byta ut möbler och sovmadrasser och att få bort plast och teflon ur köken.
– Vi jobbar också på att ha hårdare krav i upphandlingar och när det byggs nya förskolor. Det här är en del i ett större arbete, säger Helga Nyberg.