Liten risk för Bisfenol i dricksvatten i Linköping

På det sätt Tekniska verken förnyar vattenledningsystemen i kommunen finns ingen risk att Bisfenol A hamnar i vattnet.

Foto: Anders Wiklund/TT

Linköping2014-03-09 19:37

Men trots det kan vattnet i din kran ändå innehålla det hormonstörande och giftiga ämnet och bero på de rör som finns inne i ditt hus.

Tekniken som Tekniska Verken använder sig av kallas relining och innebär enkelt förklarat att man trycker in ett nytt rör i de redan befintliga rören. På det sättet slipper man hålla på att gräva upp gator i det oändliga, det räcker med att gå ner på några ställen.

Enligt kommunikationschefen på Tekniska Verken, Eva Ankarberg, används inte den metod av relining som riskerar att läcka Bisfenol A, i det allmänna ledningsnätet i Linköping. Hon tror knappast att den används i någon annan kommun heller. Däremot har metoden använts på flera ställen i landet för att renovera rör i enskilda fastigheter.

– Men det som händer inne i en fastighet är utanför det kommunala vattenansvaret, förklarar Eva Ankarberg.

I en undersökning som genomfördes av kemikalieinspektionen, Boverket och Livsmedelsverket under åren 2006 till 2011 hittades Bisfenol A i dricksvattnet i fastigheter runt om i landet, dock inte i Linköping. Däremot i ett trettiotal lägenheter i Norrköping under 2006.

Hur det aktuella vattenläget i enskilda fastigheter är i Linköping i dag vet man egentligen inte så mycket om. Larmet om Bisfenol A är relativt nytt och därför har Livsmedelsverket inte heller det med som en parameter för analys. Många av Linköpings vattenrör är över hundra år gamla och förbättringen av systemet görs kontinuerligt, enligt Eva Ankarberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om