Appen Shim lanseras som "en digital kompis som hjälper dig att ta pauser och tänka tankar du mår bra av".
Den är baserad på psykologisk forskning vid Linköpings universitet och utvecklad av bland andra Hoa Ly, doktor i psykologi.
En studie ledd av psykologiprofessor Gerhard Andersson vid Linköpings universitet och Karolinska institutet, visade att de som pratade med Shim efter två veckors användande upplevde lägre stress och högre emotionellt välmående än de som inte chattat med Shim.
Hur är det möjligt?
– Evolutionen har format oss människor till att i första hand uppmärksamma det som är negativt. Det kan ha stora effekter på hur vi mår mentalt att träna oss i det motsatta, att tänka tankar vi mår bra av, säger Hoa Ly.
Men hur kan en app veta vilka tankar som är bra för just mig?
– Appen ställer frågor till dig, och kommer ihåg svaren. Det gör att er konversation med tiden blir djupare, och att Shim kan fokusera på det som är särskilt viktigt för just dig.
Och det är rätt korkat att ljuga för att det svaren se "bra" ut?
– Ja, det leder inte till en meningsfull interaktion.
Appsamtalen kan handla om vad man uppskattar hos sin partner, vad en särskild vän betyder eller vad man är tacksam för just nu.
– Shim är inte en behandling för psykisk ohälsa, men man kan prata med den om vardagliga bekymmer som till exempel stress över jobbet. Shim kan då ge personligt anpassade förslag, som att bolla det man är stressad över med en specifik kollega eller påminna om tidigare reflektioner om jobbet som kan vara hjälpsamma i stunden. Appen är mer ett gym än ett sjukhus, säger Hoa Ly.
Enligt honom uppger 87 procent av dem som "pratat" med Shim i en vecka att de blivit bättre på positiva tankar.
Shim har under betatestningen redan haft över 83 000 samtal med användare.
Att positivt tänkande är bra för vårt välbefinnande är väl belagt, men det har också visat sig att ännu större hälsoeffekter kan uppnås om vi berättar för andra vad de betyder för oss.
Och även detta hjälper alltså appen till med?
– Ja. Användare berättar att de fått bättre relationer till nära och kära, eftersom Shim fått dem att både reflektera och sedan berätta saker de aldrig gjort tidigare. Så det är inte bara användarna själva som påverkas positivt, utan också deras närstående, säger Hoa Ly.
Finns det inte en risk att appen späder på vår digitala stress?
– Målet är inte att du ska öppna appen så många gånger som möjligt varje dag – eller ens prata med Shim så länge som möjligt.
Och hur förhindrar appen det?
– Genom att vi byggt in något som kallas ”stopping cues”, signaler som får oss att fundera på om vi vill göra något annat. När du har pratat med appen en stund frågar den om du vill fortsätta, eller om det är dags att avsluta.
Shim har en form av självkritik alltså?
– Ja, den tar hänsyn till ditt liv bortom skärmen och kan exempelvis föreslå att du lägger undan telefonen nästa gång du umgås med din partner, eller att du hör av dig till en kompis du inte träffat på länge.
Hur tänker du om appens framtid?
– Vi drömmer inte om att Shim ska bli det viktigaste i människors liv – men vi är övertygade om att det är en app som kan förtjäna några minuter av vår tid varje dag. Några minuter som i efterhand känns som väl investerad tid. Kanske till förmån för all den tid vi lägger på telefonen där vi i efterhand känner att vi inte fick ut så mycket. Virtuella assistenter som hjälper oss med vårt mentala mående hör framtiden till, tror vi.
Fotnot. Shim är gratis. Än så länge finns appen endast för iPhone, men en Android-variant är på gång.