– Jag är otroligt glad för att vi har förverkligat det här. Nu organiserar vi universitetets verksamhet utifrån det rådande tänkesättet om hur man ska närma sig vår tids stora globala utmaningar, säger Björn-Ola Linnér, professor på Tema Miljöförändring och på Centrum för klimatpolitisk forskning, CSPR, vid Linköpings universitet.
Det tänkesätt han hänvisar till kan beskrivas så här: Om man ska lösa världens miljö- och klimatproblem, samtidigt som människor ska få tillgång till livsmedel, rent vatten och energi, så kan man inte lösa problemen ett i taget. Man måste förstå hur problemen, och de föreslagna lösningarna, länkar in i varandra. Till exempel kan en storskalig satsning på biobränslen vara en viktig åtgärd i kampen mot klimatförändringar, men samtidigt påverka markanvändning och biologisk mångfald på ett negativt sätt.
Linköpings universitet ligger redan långt framme på det här området med en väl etablerad, tvärvetenskaplig miljöforskning på både Tema Vatten i natur och samhälle och CSPR. Nu stärker man forskningen genom att föra samman de båda verksamheterna under ett och samma tak. I Temahuset på Campus Valla i Linköping kommer ett 70-tal forskare att kombinera naturvetenskapliga, samhällsvetenskapliga och humanistiska kunskapsområden för att studera vår tids miljövetenskapliga och miljöpolitiska utveckling.
Forskningen inom Tema Miljöförändring organiseras kring fem stora miljöutmaningar: klimatförändringar, ämnesflöden och föroreningar, energiförsörjning, resurshantering och kunskap för hållbar utveckling.
– Universitetets verksamhet måste kunna omorganiseras och flytta fokus i takt med att nya frågor blir aktuella i samhället. Det är ju temainstitutionens signum att arbeta så, säger Björn-Ola Linnér.
– Det är det vi gör nu, och genom att gå samman under namnet Tema Miljöförändringar kommunicerar vi också tydligare vad vi håller på med, fortsätter han.
Tema M kommer att ha ett sammanhållet ansvar för utbildningen i miljövetenskap från grund- till forskarnivå. Man har också ambitionen att locka framstående forskare till Linköpings universitet och sprida aktuella diskussioner inom det miljövetenskapliga forskningsfältet till en bredare publik.
En del av universitetets miljöforskning kommer att finnas kvar i Norrköping. Tema Miljöförändring har forskarplatser i Kopparhammaren 2 och ett fortsatt nära samarbete med Visualiseringscenter C och forskargruppen på SMHI.