Liu-studenten Tove misstänks ha kidnappats

Läkarstudenten Tove som pluggar på Linköpings universitet är försvunnen efter en utekväll i Vetlanda. Två jämnåriga kvinnor häktades under torsdagen, på sannolika skäl misstänkta för människorov. En massiv sökinsats pågår nu för att hitta Tove.

21-åriga Tove har varit försvunnen sedan i söndags. Tidigare i veckan valde polisen att klassa Toves försvinnande som en särskild händelse. Enligt polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silver ger klassificeringen tydlig struktur till polisens arbete.

21-åriga Tove har varit försvunnen sedan i söndags. Tidigare i veckan valde polisen att klassa Toves försvinnande som en särskild händelse. Enligt polisens presstalesperson Angelica Israelsson Silver ger klassificeringen tydlig struktur till polisens arbete.

Foto: TT, Privat

Linköping2022-10-20 10:59

21-åriga Tove försvann efter en utekväll i lördags i Vetlanda och anmäldes försvunnen av sina anhöriga i söndags. Polisen misstänker att Tove har utsatts för brott. I måndags hämtades två kvinnor in till förhör. De båda är sedan dess anhållna misstänkta för människorov. På torsdagen häktades de två kvinnorna, på sannolika skäl misstänkta för människorov. Enligt häktningsframställan som Corren tagit del av framgår att åklagaren Adam Rullman anser att det finns risk för att de båda kvinnorna undanröjer eventuella bevis om de skulle släppas på fri fot.

Enligt åklagaren är kvinnorna bekanta med varandra sedan tidigare och ska, enligt Aftonbladet, ha setts på samma krog i lördags natt.

Tove studerar på läkarlinjen på Linköpings universitet. Hon har fullfört ett år på utbildningen och var fram till slutet av augusti skriven på en studentlägenhet i Linköping. Enligt Liu har hon studieuppehåll den här terminen.

Universitet har aktiverat sitt krisstöd via studenthälsan.

– Studenter som kan vara i behov av stöttning erbjuds kuratorhjälp, säger Anna-Karin Thorstensson, enhetschef på kommunikations- och marknadsavdelningen.


Sedan i måndags har en massiv sökinsats pågått i Vetlanda. Personal från hela polisområde Öst deltar i sökandet.

– Vi kallar in alla resurser vi behöver. Det kan handla om personal från både Linköping och Sörmland, säger Angelica Israelsson Silver, presstalesperson vid polisen i Region Öst, på torsdagsförmiddagen.

Så sent som under onsdagen användes helikopter utrustad med värmekamera för att söka av vattendrag och sjöar. Även drönare har använts i veckan.

undefined
Personal från räddningstjänsten söker efter försvunna Tove i Vetlanda. Tove, som är 21 år gammal, försvann i samband med en utekväll i lördags. Två kvinnor i samma ålder är anhållna misstänka för människorov. En stor sökinsats pågår, och även hemvärnet och Missing People detlar.

Under torsdagen fortsatte sökandet med samma intensitet.

– Nu på morgonen har vi dragit igång en lika stor sökinsats som i går. Kvinnan är fortfarande inte anträffad. Därför går vi för full kraft framåt, säger Angelica Israelsson Silver på torsdagen.

Utöver Polismyndigheten deltar även hemvärnet, Missing people och räddningstjänst.

– I dag kommer Missing people att fokusera mer på stadsmiljön i Vetlanda, polisens hundpatruller och hemvärn kommer arbeta mer i terrängen medan räddningstjänsten fokuserar på vattendrag, säger Angelica Israelsson Silver.

Enligt Therese Jigfjord, pressansvarig för Missing people i Jönköping län, är det här en av de större sökinsatserna någonsin i området. Det är många som velat hjälpa till.

– Igår var vi 459 personer som sökte. I dag har vi varit 250, men jag räknar med att fler tillkommer nu lagom tills människor slutar jobbet, säger hon på torsdagseftermiddagen.

Det är polisen som sätter upp ett sökområde varje dag, som sedan delas in i olika sektioner.

– Vi jobbar fortsatt efter att vi kan hitta henne vid liv. Därav den stora sökinsatsen, säger Angelica Israelsson Silver.

Har ni fått in mycket tips från allmänheten under de här dagarna?

– Jag vet att vi har fått in tips. Vi har personal som arbetar specifikt med att analysera det som kommer in, och vi är fortsatt intresserade av iakttagelser.

Tove är 160 cm lång, har normal kroppsbyggnad och rött lockigt hår. Klädseln vid försvinnandet är oklart.

Corren har tillåtelse av familjen att använda bilden på Tove. I övrigt vill de inte kommentera försvinnandet. 

Tove studerar på läkarlinjen på Linköpings universitet. Universitet har aktiverat sitt krisstöd via studenthälsan så att de studenter som behöver får stöd av kurator.
Tove studerar på läkarlinjen på Linköpings universitet. Universitet har aktiverat sitt krisstöd via studenthälsan så att de studenter som behöver får stöd av kurator.
Det här har hänt

21-åriga Tove försvann i Vetlanda natten mellan lördag och söndag.

Hon anmäldes försvunnen på söndagen av sin familj.

Två kvinnor – som enligt åklagaren är bekanta med Tove – togs in för förhör i måndags och anhölls snart misstänkta för människorov. På torsdagsförmiddagen häktades båda.

Enligt åklagare Adam Rullman finns risk att de båda kvinnorna undanröjer eventuella bevis om de skulle släppas på fri fot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!