LiU - topp tio i landet

Linköpings universitet står sig väl i en stor jämförelse mellan olika utbildningsinstitutioner i Sverige. Universitetet som helhet rankas som nummer 9 i landet.

Foto: Fotograf saknas!

LINKÖPING2012-03-26 06:30

– Det är en hedrande placering, säger prorektor Karin Fälth-Magnusson.

De översta placeringarna tas av de stora fackhögskolorna. Sedan kommer universiteten i Uppsala, Lund och Göteborg. Efter dem kommer Linköping.

- Jag tror universitetet har väldigt bra rykte, och god kvalitet på grundutbildningen. Med det sagt så finns det även saker vi behöver jobba med, säger Amanda Rubio, kårordförande för StuFF.

Bra takt, bra resultat

Hon nämner att vissa studenter bara får fyra timmar lärarledd undervisning per vecka. Men återkommer till att studenterna trots det strömmar igenom utbildningarna i en bra takt och med bra resultat.

"Grundutbildning" är väl den variabel i rankingen som bör intressera en blivande student mest. Där mäts antal lärare per student, studenternas genomsnittliga studietakt, hur stor andel som får arbete efter utbildningen, med mera. LiU kommer sexa. Lund däremot hamnar först på plats nummer 14. LiU:s utbildningar i teknik och medicin/vård är näst bäst i Sverige på grundutbildning enligt Urank. Hum/Sam får en tredjeplats.

I solen utanför Kårallen är det inte svårt att hitta studenter som vill svara på frågor om universitetet. Alla som svarar är positiva till sin utbildning.

Malin Lycke, 24, har flyttat hit från Strängnäs för att läsa affärsjuridik.

- Det är en jättebra utbildning, den har inte riktigt fått den status som den förtjänar. Det beror nog på att den är förhållandevis ny. Den innehåller det vi behöver för att passa för arbetsmarknaden. De uppgifter vi får är ofta tillämpade, till exempel skriver vi riktiga avtal. Relationen till näringslivet får vi genom våra fadderföretag och praktik, säger hon.

Spretigare bild

Många får jobb efter utbildningen i Linköping: 82,4 procent av dem som tog examen 2007/2008. (Källa: Högskoleverket). Det är bara några vårdutbildningar, Karolinska institutet och KTH som ligger högre.

När det gäller punkten Forskning är bilden spretigare. Där väger Urank in bland annat andelen studenter som går vidare till forskarutbildning och antal disputationer (godkända avhandlingar) per professor. Socionomerna i Linköping har landets allra bästa forskningsmiljö enligt rankingen. Ekonomerna däremot får en föga hedrande 21:a plats av 29 rankade lärosäten.

Det är inte överraskande, menar Karin Fälth-Magnusson. Universitetet har nyligen anställt fler professorer och lektorer för att arbeta med socionomprogrammet. Ekonomistudenterna är däremot väldigt många i förhållande till antalet professorer.

- Det är ett grundproblem för Linköpings universitet att vi är såpass nya, och i grunden har ett alldeles för litet basanslag. Forskningsmiljöerna måste söka medel externt. När de har mycket undervisning får de mindre tid till att söka anslag. Lärarna har svårt att få tiden att räcka till helt enkelt, säger Karin Fälth-Magnusson.

Psykologutbildning tvåa

Trots det hamnar ekonomutbildningen sjua i Sverige i rankingen totalt sett, precis som socionom. Psykologutbildningen är den som hamnar högst i en nationell jämförelse. Bland psykologprogrammen ligger Linköping tvåa i rankingen, endast slaget av Uppsala universitet.

Det finns fortfarande en knapp månad att söka till höstterminens kurser och program. Den som har ett medelbetyg på 15,92 (lite drygt VG) från gymnasiet bör ha bra chans att komma in i Linköping, om förra årets siffror håller i sig. Givetvis varierar det stort mellan olika kurser - från psykolog (19,5) och neråt. Har du ett bra högskoleprov kan det vara en annan väg in. Det var faktiskt bara 35 procent av dem som kom in förra året som hade över 1,0 (medel) på högskoleprovet, enligt Urank.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om