Ljunkanelever flyttas igen

Trots intern kritik flyttades elever från Anders Ljungstedts gymnasium. De sista flyttades i slutet av oktober. Nu flyttas alla tillbaka till huvudskolan igen.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2016-11-28 17:55

Det handlar totalt om cirka 120 nyanlända ungdomar, varav 80 personer flyttades till Arenaskolan, och 60 personer till lokaler i Tannefors. De sistnämnda flyttades så sent som i slutet av oktober.

Besluten att flytta eleverna fick kritik från personalen. Särskilt flytten till Tannefors. Dåvarande enhetschef, Ingmar Unosson, kände till kritiken och han gav, i viss mån, kritikerna rätt. Lokalerna i Tannefors var enligt honom inte optimala.

Kritiken kvarstår

Nu har det gått några veckor sedan senaste flytten. Kritiken finns kvar och nu har skolledningen beslutat att alla elever ska tillbaka till Anders Ljungstedts gymnasium, ALG, efter jullovet.

Med facit i hand, var inte detta helt onödiga flyttar?

– Att det blev så berodde på att vi utgick från de beslut som tagits i frågan om språkintroduktionen. Vi trodde att det skulle komma många fler än det gjorde, säger Conny Lundsten, ny tillförordnad enhetschef, efter att Ingmar Unosson gått vidare till ett nytt jobb i en annan kommun.

SFI-undervisning

ALG har inte, till skillnad från alla andra kommunala gymnasieskolor, brist på lokaler. Det gör att bildningsnämnden nu också sneglar åt att också starta SFI-undervisning på skolan.

– Vi har en skyldighet att erbjuda platser om det finns behov, och behovet har ökat. Nu finns det inte fler SFI-platser kvar på Birgittaskolan, säger bildningsnämndens ordförande Karin Granbom Ellison (L).

Men hon betonar att det inte finns något beslut i placeringsfrågan. Ett sådant kan komma tidigast på nämndens möte i december.

Finns det några andra kommunala skolor med lediga lokaler?

– Nej, det finns det inte, säger Karin Granbom Ellison.

Smälter in

SFI-undervisningen vänder sig till vuxna men ALGs enhetschef Conny Lundsten tror inte att det skulle ha en negativ påverkan på skolan.

– Den undervisningen är bara i tre timmar om dagen så jag tror att de lätt smälter in i skolan.

Den risk som Conny Lundsten möjligen kan se är om föräldrar till elever på språkintroduktionen ska läsa SFI på ALG.

– Ja, det man är rädd för är att ungdomarna ska agera tolkar åt sina föräldrar. Den situationen är inte bra. Annars är det bara bra att få in föräldrakontakter på skolan, säger han.

Conny Lundsten, är pensionär och beskriver sig som "hyrrektor". Han har arbetat som rektor på många håll i Sverige. På ALG ska han vara kvar till och med april månad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om