Löpargruppens koncept - springa och prata om livet

I tre år har den ideella idrottsföreningen Springsnack träffats varje vecka för att kombinera rörelse och samtal om allt från dagsaktuella händelser till acceptans.

Sohaib Oazi, Elin Lindholm och Jonathan Westerling gör sig reda att anta de fem kilometerna.

Sohaib Oazi, Elin Lindholm och Jonathan Westerling gör sig reda att anta de fem kilometerna.

Foto: Lina Gillman

Linköping2024-09-16 20:00

– Jag kom på idén och hittade inget liknande koncept i Sverige så då var jag tvungen att testa. Nu är vi inne på det tredje året, så det får jag ändå se som en av mina mer lyckade idéer, säger Jonathan Westerling, som är ordförande i Springsnack. 

Vi möts under Drottningbron i Linköping, där står Jonathan i träningskläder och väntar in kvällens grupp. 

undefined
Jonathan Westerling är likt flera av deltagarna lärare. Han jobbar på en grundskola i Ryd som idrottslärare.

– Vi springer på onsdagar vid klockan 18 och har inför varje träff ett bestämt samtalsämne vi pratar kring under den fem kilometer långa löpturen. Vi är en grupp på cirka 15 personer, men delar ofta upp oss i mindre grupper så det blir lättare att prata med varandra.

Till vardags jobbar han som idrottslärare i grundskolan.

– Det här med idrott och rörelse ligger mig varmt om hjärtat, även om jag kan se att det finns utrymme för föreningar där tävling och prestation inte är huvudsyftet. Det är en av sakerna jag gillar mest med Springsnack, det är prestigelöst och odramatiskt samtidigt som det ger en chans till samtal och reflektion. 

undefined
Inför varje träff har ledarna bestämt ett samtalsämne som gruppen diskuterar medans de springer.
undefined
Sohaib Oazi, Elin Lindholm och Jonathan Westerling gör sig reda att anta de fem kilometerna.

Kan du ge några exempel på vilka samtalsämne som kan förekomma?

– Det kan vara både praktiska och livsnära ämnen, men också filosofiska. Just ikväll är ämnet acceptans. Vi kommer att prata om vad ordet betyder, vad det gör med en själv om något inte blir som man tänkt eller föreställt sig, och hur man hanterar det. Alla ska få känna sig lyssnade på och hörda men det finns inget tvång att prata.

Tror du det finns de som blir avskräckta av att man samtidigt ska springa fem kilometer?

– Det är några som sagt att de inte kan springa och prata samtidigt, men de märker sedan att de klarar det utmärkt. Det är även olika tempo på grupperna, man kan också gå om man hellre vill det.

– Jag upplever ändå att upplägget att röra sig framåt och samtidigt prata om känslor är ett odramatiskt upplägg. Det är bra att ha en aktivitet som är levande. Skulle vi suttit stilla i en ring och diskuterat samma ämne hade det varit en annorlunda stämning och inte känns lika kravlöst.

undefined
Jonathan Westerling gillar själv att träna och vindsurfar även på fritiden.

Kan det hända att det blir heta diskussioner ibland?

– Det kan absolut hända. Man ser inte på saker likadant och det finns ämnen som en del har starka åsikter om. Men det är viktigt att kunna skilja på sak och person när det kommer till att diskutera. 

Kan det vara svårt att komma upp med nya ämnen att prata om?

– Nej, det tycker jag inte. Det kan ju också vara ett ämne som är återkommande efter något år. Vi kan spika samtalsämnen först några dagar innan. Ibland händer det saker i världen som gör att man vill ha ett tema som är världsaktuellt inför en träning med. 

Är det bara att dyka upp här på onsdagar klockan 18?

– Ja, vi har en Facebooksida som heter Springsnack där vi lägger upp evenemang inför varje pass.Där presenterar vi också veckans tema. Det kan vara bra att anmäla sig så vi vet vilka vi ska vänta in.

– Vi har även uppehåll de veckor skolor har lov. Jag och många i styrelsen är just lärare och det passar oss bra att ha lite uppehåll under lovveckorna. 

undefined
Springsnack har funnits i cirka tre år efter en idé som Jonathan Westerling kom på. Det är gratis att vara medlem i föreningen.

Gör ni något mer i föreningen förutom onsdagsträffarna?

– Ja vi brukar även anmäla oss till närliggande löplopp tillsammans. Varje lucia klär vi ut oss till ett luciatåg och springer genom stan istället. Ibland har vi after run, där man tränar tillsammans som vanligt, åker hem och duschar för att senare ses på en restaurang i stan och äta tillsammans. 

Den varma sommarkvällen bjuder på 26 grader och 13 deltagare har tagit sig ner till Stångån, en av dem är Sohaib Oazi. 

– Jag är forskare på Universitetssjukhuset och har varit med löpgruppen i ungefär sex månader. Jag är från Pakistan och det här har varit ett perfekt sätt för mig att träffa nya människor och samtidigt lära mig språket lite bättre. 

undefined
Sohaib Oazi, till vänster, tycker att springgruppen är ett bra tillfälle att träffa människor och samtidigt få träna på språket. Elin Lindholm och Jonathan Westerling tycker även att hans löpning han förbättrats avsevärt sen han gick med i gruppen.

Elin Lindholm har nyligen flyttat till Linköping och berättar att hon sökte efter en löpargrupp att träna med och fick upp Springsnack.

– Det är intressant och givande och har gett mig nya bekantskaper som jag umgås med även utanför träningsgruppen. Det är perfekt att man även kan ta med sig sina barn också om man vill. Konceptet är briljant. 

undefined
Elin Lindholm tycker att Springsnacks upplägg är briljant. Hon gillar diskussionerna och reflektionerna under samtalen.
undefined
Deltagaren Elin Lindholm gillar att även hennes barn är välkomna att följa med om de vill.

När gruppen samlas börjar de med ett fyrfaldigt hurra för en deltagare som dagen till ära fyller år. De samlas och pratar lite snabbt om dagens samtalsämne innan de delar upp sig i grupper och börjar springa runt Stångån. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!