I veckan höll Folkkampanj för asylrätt, en nationell kampanj för att uppmärksamma regeringens hantering av asylfrågor, ett uppstartningsmöte i Linköping. I nästa vecka kommer det första informationsmötet att hållas. Hanna Melin är en av initiativtagarna till att etablera kampanjen i staden.
– Det behövs lika mycket här som någon annanstans så vi bestämde oss för att starta upp här.
Kampanjen strävar efter att uppmärksamma regeringens beslut om asyl i Sverige. De protesterar bland annat mot tillfälliga uppehållstillstånd och de åtgärder som de finner begränsar asylrätten och som går emot barnkonventionen. Flera stora organisationer, till exempel Refugees welcome Sverige och RFSL, backar kampanjen och intresset är stort.
Tanken är att samla in så många underskrifter som möjligt från personer som stöttar kampanjen innan den 20 april. Därefter kommer en lista med namnen att lämnas in till Sveriges riksdag. Hittills har kampanjen samlat in drygt 2300 namn på papper och drygt 42 500 påskrifter via nätet.
– Det är många grupper, jurister, läkare och andra som backar upp så det finns en stark grund att stå på helt klart, och namninsamlingen tyder ju på att även individer och samhällsmedborgare vill delta och stå upp för det här, säger Hanna Melin.
I Östergötland finns redan en grupp från kampanjen i Norrköping. Förhoppningen är att det snart ska sprida sig över hela länet.
– Vi har kontakter på flera platser i länet och ska försöka sprida det här vidare. Vi hoppas att vi kommer att nå ut till fler städer här, säger Hanna Melin.
Asyl är ett aktuellt och omdiskuterat ämne. Meningarna går isär om vad Sverige och regeringen bör göra gällande regler för asyl, men i Linköping har Hanna Melin och de övriga i gruppen inte mött några negativa tongångar.
– Här har vi bara mötts av positiva reaktioner än så länge, vi får väl se vad som händer. Såklart finns det många med olika åsikter, men jag tror att det oftast grundar sig i okunskap. Jag tror inte att folk har någon kunskap om vad det innebär då vissa saker röstas igenom, säger Hanna Melin.
Redan om några veckor är tanken att en manifestation ska genomföras i Linköping. Gruppen hoppas då att åtminstone 100 personer ansluter och att det kan göra fler intresserade och engagerade.
– Min förhoppning är att vi kan växa, etablera oss och faktiskt göra någon skillnad, att vi kan öppna folks ögon för vad som pågår just nu, säger Hanna.