När vi äntligen ses är det mörkt ute och dagen före Lucia. Vårt möte är bokat med en månads framförhållning.
Du har haft mycket att göra?
– Jag jobbar mycket nu. Vattenfall står inför en hel del förändringar och vi ska ha en ny strategi klar under det första kvartalet 2015.
Han började på Vattenfall den 1 oktober.
Hur kom det sig att du tog jobbet? Det är väl rätt modigt. Vattenfall har mycket att tampas med. Kolkraft i Tyskland, Nuon-affären och ett mycket lågt elpris för att nämna en del.
– Holmen är en stor kund till Vattenfall. Därför känner jag företaget väl men inte mediebilden av det. Den är politisk. Media är intresserad av att utkräva ansvar för köpet av Nuon. Min bild av Vattenfall är ett väl fungerande företag som tjänar pengar på den löpande verksamheten.
– Det är ett intressant jobb med många samhällsfrågor att ta ställning till. Vi strävar efter en elproduktion med förnyelsebara energikällor, men till skillnad från miljörörelsen tror jag det kommer att ta 30 till 80 år att ställa om, inte 10 till 20. Knäckfrågan är hur el ska lagras. Först när vi har lösningen kan vi utnyttja förnyelsebara energikällor som sol och vind till fullo, säger kärnkraftsförespråkaren Magnus Hall som inte varit rädd för att kritisera regeringens planer på att höja skatten på kärnkraft.
– Kärnkraft är koldioxidsnål, konstaterar han.
Det var nog många som blev förvånade när Magnus Hall sa upp sig från Holmen i februari i år. Själv tycker han inte att det var så konstigt.
– När man suttit som koncernchef i tio år så blir man en propp i systemet. Både Holmen och jag behövde förnyelse.
Han fick göra ett ”snyggt avslut” på bolagsstämman i april där han lämnade över koncernchefsjobbet till Henrik Sjölund.
– Jag hade ett internt eget förslag på efterträdare och så blev det. På det viset kunde allt gå fort.
Det tog inte mer än en vecka så fick han ett sms från en rekryteringsfirma om att de ville bjuda på en kopp kaffe.
Det var förstås vd-jobbet på Vattenfall de ville prata om.
– Jag blev inte så förvånad. Om jag inte trott att jag skulle få ett nytt jobb hade jag inte sagt upp mig.
Erbjudandet väckte en del diskussioner i familjen.
– Det hade varit bättre att bo hemma, men å andra sidan är jag van att pendla.
Allt sedan Magnus Hall blev koncernchef för Holmen har han en egen lägenhet i Stockholm och är mest hemma i Linköping på helgerna..
Tycker du inte att du missat en del av dina barns uppväxt?
– Jag tycker ändå att jag varit delaktig i uppfostran och jag har en bra kontakt med mina barn. Visst kan jag känna att jag missat en del, min fru har tagit en stor del av ansvaret. Men det är egentligen en fråga som inte har svar. Jag vet inte hur det annars varit och det är inte så att jag alltid gjort aktiva val. Det har givits möjligheter som varit svåra att tacka nej till.
Det nya jobbet gav ny lön. Magnus Hall tjänar mer än en miljon i månaden.
Är det rättvist? Vad är det som gör dig så mycket värd?
Då skrattar Magnus Hall.
– Det är ett jobb med stort ansvar och det ansvaret lever jag med dygnet runt. Men viktigast är ändå att känna sig rättvist behandlad. Det är en marknadsmässig lön och det tycker jag är rättvist.
Vad gör du med alla pengar?
– För det första betalar jag mycket skatt, jag tror det är 67 procent. Jag investerar på olika sätt och så har vi byggt en ny sommarstuga i St Annas skärgård, det tycker vi är väldigt kul.
Magnus Hall är vice ordförande i NTM-koncernens styrelse i vilken Östgöta media och därmed Corren ingår. Mediebranschen står liksom Vattenfall inför stora utmaningar.
Vad jobbar du för i styrelsen?
– Det är viktigt att hålla fast vid våra grundprodukter, papperstidningen, säger han lite överraskande när nu allt kretsar kring digitalisering.
– Branschen är under stort omställningstryck och det krävs modiga människor som vågar pröva olika vägar och kanaler, sådana människor finns det gott om i koncernen, men jag tycker det vore helt fel att säga att tidningen försvinner helt. Jag ser ingen horisont för den. Möjligen är det en mer specialiserad produkt i framtiden. Samtidigt som vi måste inse att de digitaliserade plattformarna blir dominerande på sikt, behöver vi tidningen som bärande produkt.