Magnus tar över kusinens bageri

Åkessons hembageri på Djurgårdsgatan har fått nytt namn och ägare. Men bageriet stannar i släkten – den nya ägaren är kusin med den förre.
– Det behövde göras något, säger Magnus Tinglöf som nu tagit över nyöppnade "Bageriet".

Magnus Tinglöf är från Linköping men har bott och arbetat en period i Jönköping. Han har framförallt erfarenheter som vd för flera företag, snarare än bagare, men menar att hans roll kommer att vara att utveckla verksamheten.

Magnus Tinglöf är från Linköping men har bott och arbetat en period i Jönköping. Han har framförallt erfarenheter som vd för flera företag, snarare än bagare, men menar att hans roll kommer att vara att utveckla verksamheten.

Foto: Lukas Eriksson Melander

Linköping2025-05-17 19:00

Bara en timme efter att köpet gått igenom får vi tag på Magnus Tinglöf, som nu äger det som en gång i tiden hette "Italienska Bageriet", som senare blev "Åkessons hembageri" och som nu blivit "Bageriet". 

– Vi har öppet, det är bara att komma, säger han i luren.

Magnus Tinglöf är kusin till Leif Abrahamsson, som tidigare ägde Åkessons hembageri.
Magnus Tinglöf är kusin till Leif Abrahamsson, som tidigare ägde Åkessons hembageri.

I dörren till lokalen möts man av en doft av till hälften nybakta bullar och till hälften nyrenoverat. 

– Det behövde göras något. Så vi sa att jag tar över, men då vill jag också skapa något som hänger ihop med den nya inriktningen, berättar han och pekar mot köksutrustningen på en hylla.

"Det finns ju alltid risker i saker och ting. Men med det läget vi har, det Åkesson har jobbat upp och den kundkrets som finns så är inte risken så stor som om man hade börjat "från scratch", säger Magnus Tinglöf.
"Det finns ju alltid risker i saker och ting. Men med det läget vi har, det Åkesson har jobbat upp och den kundkrets som finns så är inte risken så stor som om man hade börjat "från scratch", säger Magnus Tinglöf.

Magnus driver en webbshop med fokus på just köksutrustning.

– Den lanseras nästa vecka. Här i butiken kan man känna på produkterna, få en känsla.

Är det den största skillnaden mot Åkessons hembageri?

– Den största skillnaden är den omgjorda designen och känslan här inne. Men vi kommer hela tiden anpassa oss efter vad kunderna efterfrågar. Jag vill skapa en skön känsla och erbjuda bra produkter.

Det låter som att det kommer att vara sig ganska likt men ändras på ytan?

– Ja, det kan man säga.

Är det inte riskfyllt för dig att investera i ett bageri i dagens ekonomiska läge?

– Det finns ju alltid risker i saker och ting. Men med det läget vi har, det Åkesson har jobbat upp och den kundkrets som finns så är inte risken så stor som om man hade börjat "från scratch".

Inför Bageriets första dag under ny ledning tycks ugnarna ha gått varma.
Inför Bageriets första dag under ny ledning tycks ugnarna ha gått varma.

Den förre ägaren Leif Abrahamsson, som är kusin till Magnus, jobbar kvar som bagare.

Så du har kvar den gamla bagaren, men har bytt personal i övrigt?

– Jag kommer inte själv stå och baka, så det är avgörande att ha utbildad personal som verkligen kan det här hantverket. Det är den typen av personer jag har letat efter.

Bageriet ligger i området Eskadern, nära Coop Lägerhyddan utmed Djurgårdsgatan.

Innerstaden är en bit bort och det är mycket trafik här. Är det ett bra läge att ha ett bageri på?

– Allt ska gå snabbt idag. Här har vi bästa parkeringsmöjligheterna och mycket folk som passerar. Du kan enkelt svänga in och ta en macka på morgonen.

Bageriet ligger intill Djurgårdsgatan, i området Eskadern.
Bageriet ligger intill Djurgårdsgatan, i området Eskadern.

Tanken är inte främst att kunder ska sitta på kaféet och äta, men man kan.

– Åkessons har inte varit ett typiskt kafé tidigare, så där valde jag att sticka ut lite. Här ska man kunna ta en kaffe i farten eller slå sig ner en stund.

Karta: Bageriet i Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!