Allt fler äldre i Linköping – nu byggs seniorbostäder

På tio år väntas antalet 85-plussare i Linköping öka med nästan 50 procent. Stångåstaden satsar därför på att bygga fler seniorbostäder. Vi har besökt det nyaste seniorhuset: Labbet.

"Det här är ett fantastiskt seniorboende. Det är rätt dyrt, men det är värt det", tycker Christina Mälström och Majvor Wall.

"Det här är ett fantastiskt seniorboende. Det är rätt dyrt, men det är värt det", tycker Christina Mälström och Majvor Wall.

Foto: Åke Alvin

Linköping2024-02-18 18:30

"Det är fantastiskt här. Som att komma till himlen, fast jag inte är död".

Majvor Wall öser lovord över sin nya bostad i Ebbepark, samtidigt som hon bjuder av den hembakta kakan. Vi sitter i det stora gemensamhetsutrymmet. Här finns kök, flera matbord och soffhörn med tv. När det blir vår lockar en uteplats med bland annat orangeri, grillplats och boulebana.

Ljusterapirum finns det också och en gästlägenhet där besökande kan bo gratis.

undefined
Seniorboendet Labbet i Ebbepark hade inflyttning före jul. 10 av de 49 lägenheterna är fortfarande outhyrda.

Christina Mälström instämmer i Majvors beröm. Just gemensamhetsutrymmena är värt mycket, tycker hon.

– Jag går upp hit på eftermiddagarna, tar en kopp kaffe och pratar med de andra. Där jag bodde förut var det rätt otryggt och ganska ensamt. Här känner jag mig mycket bättre, säger hon.

Seniorboendet är nybyggt och hyrorna är därefter. Christina betalar 9 300 för sin tvåa på 52 kvadratmeter.

– Det är dyrt, det tycker jag. Men det är värt det, när man tittar på vad som finns i huset. Och jag har en jättestor inglasad balkong, säger hon.

Majvor har valt en liten etta.

– Det är perfekt, jag ska ju bara äta och sova där. Jag lägger hellre pengarna på resor, jag har alltid rest mycket. Nästa tur blir till Lofoten, säger hon och berättar lite om sitt rätt äventyrliga liv där hon bland annat varit operationssköterska på Svalbard.

undefined
"En morgon var det isbjörnsspår nedanför köksfönstret", berättar Majvor Wall om sin tid som operationssköterska på Svalbard.

Stångåstaden har tio seniorboenden med sammanlagt 416 lägenheter runtom i staden. Ytterligare 40 lägenheter är under byggnation vid Djurgårdsgatan och planer finns på fler. Numera ingår det i Stångåstadens ägardirektiv att bygga mer seniorboenden, i takt med en åldrande befolkning.

För att få hyra en seniorlägenhet ska man ha fyllt 65 år. En del av boendena heter senior+ och i dem ingår även en värd/värdinna som ska stötta hyresgästerna och arrangera aktiviteter. Labbet är ett sådant plusboende.

– Det handlar om att bygga trygga och tillgängliga miljöer och göra det möjligt att bo kvar så länge man vill. Men det handlar också mycket om att skapa gemenskap. Ensamhet är ett stort problem som vi försöker bygga bort, säger Maria Garmert, förvaltningschef på Stångåstaden.

För att öka tryggheten testas olika tekniska lösningar, som ett frivilligt så kallat anhörigpaket.

– Då får anhöriga en signal om hyresgästen till exempel inte gått upp och kokat sitt morgonkaffe. Det tycker de äldre ofta verkar onödigt men det uppskattas av de anhöriga, säger Maria Erkers, chef för förvaltningsutveckling.

undefined
Maria Garmert och Maria Erkers i ljusterapirummet. "En kvart i veckan räcker för att tillgodose ljusbehovet", säger Maria Garmert.
undefined
En skärm på insidan av dörren visar vem som står utanför. I det här fallet är det Robine Bremer, som arbetar med seniorkontakter på Stångåstaden.
undefined
Till våren lockar en stor uteplats med planteringar, sittplatser, boulebana och orangeri.
Karta: Rekrytgatan 16
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!