Teckna, skriva, sy, göra keramik, sjunga, spela teater. Kreativiteten har gått som en röd tråd genom Sofia Gregersens 37-åriga liv. Men det var först sedan hon drabbats av en stor personlig förlust – hennes man dog av en hjärntumör – som hon satsade fullt ut på konstnärskapet.
Sofias man Daniel Cardell gick bort 2012, endast 40 år gammal. Han var sjuk i 1,5 år och de båda barnen Olles och Stinas första år präglades mycket av pappans sjukdom.
De var blott 2 och 4 år, men satte ord på sina känslor med olika citat som Sofia sparade.
– Så mycket händer inom en vid en sådan här händelse. Det blev en påminnelse att livet inte alltid blir som man tänkt sig och då väcktes nya tankar. Jag ställde mig frågor som "vad gör mig glad?" och "hur tar jag bäst vara på livet?". Därmed tog livet en delvis annan vändning.
Sofia hade utbildat sig till bibliotekarie, med fokus på skolbibliotek. Den senaste arbetsplatsen var Skeda-Slaka skola.
Tanken på att omsätta barnens citat till en bok började ta form och förra året kom "Pappa är sjuk" ut på Idus förlag. Sofia har skrivit texten och hennes syster Elisabet har illustrerat. Den berör sjukdom och död ur ett barns perspektiv och det blir till en ganska okomplicerad berättelse, trots allt. Finstämd och dramatisk i ett.
Det är tråkigt att behöva leka tyst för att pappa är så ljudkänslig, men hans höj- och sänkbara säng på sjukhuset är väldigt rolig. Pappas ena arm fungerar inte längre, men han kan ju kramas med den andra.
– Det är den bok jag själv saknade när allt var som svårast. Boken ger ingångar till de svåra samtalen.
Idus förlag väjer inte för de komplicerade ämnena och Sofia själv kände att hon gärna stannade kvar på den inslagna vägen. Hon gjorde i ordning sin portfolio med exempelteckningar och skickade in till Idus. Hon blev antagen och ligger nu i deras illustratörsbank.
Det har resulterat i den nyss utkomna barnboken "Tix & Tax Flörten", om tics hos barn.
– Under mina år på biblioteken har jag aldrig sett en barnbok som tagit upp det ämnet, ett ämne som också kändes angeläget för mig personligen, så det var lätt att tacka ja till författaren Åsa-Caroline Salomonssons förfrågan.
Numera tar konsten stor plats i hennes liv. Hon går på Liljeholmens folkhögskola och är just nu förälskad i grafik och akvarell. Hennes föräldrar är fågelskådare och kanske är det därifrån hon gärna avbildar just fåglar.
Att kunna leva på konsten är en dröm.
– Egentligen ger jag mig in i en överhettad bransch. Det finns så väldigt mycket bra barnlitteratur att det är svårt att synas, men jag vill försöka.
Förra året deltog hon på bokmässan med "Pappa är sjuk", i år blir det med "Tix & Tax Flörten". På ett sätt knyts säcken nu illustrationssäcken nu ihop.
I Corren arkiv hittar jag en textsnutt från 1993: "Tolvåriga Sofia Gregersen från Linköping har med hjälp av vattenfärger och målarpensel lyckats vinna en riksomfattande fredstävling för skolklasser. Det var tidigare i våras som Lions arrangerade en internationell tävling på temat fredsaffischer. Vid Lions nyligen avslutade riksmöte i Linköping fick Sofia Gregersen sitt pris, 5 000 kronor. Pengarna går till klassens gemensamma kassa inför en kommande resa."
Våren är full av aktivitet. Först en egen utställning på Albackens trädgårdsskafferi i Mjölby. Sedan sätter amatöroperagruppen Figaro, som hon varit med i sedan 1996, upp "Labyrinten".
Det var också i Figaro som den höga sopranen mötte baryton/basen Bengt, Sofias nuvarande man. En långvarit vänskap som efter 20-talet år bytte skepnad och blev till kärlek.
Efter "Labyrinten" ska hon ta ett års paus från Figaro.
Lägga sången på hyllan?
– Nej, nej. Jag ska vara med i "Sound of music" i Österbymo som Ydre kulturcentrum sätter upp. Jag vill testa musikal. Jag menar, varför begränsa sig här i livet.