Mål: Rättvis handel

IM fyller 80 nästa år, Linköping har varit Fairtrade City sedan 2009 – och snart är hela Sverige ett föregångsland för fri och rättvis handel.

Besök. IM:s generalsekreterare Ann Svensén berättar om verksamheten för konsumentminister Per Bolund.

Besök. IM:s generalsekreterare Ann Svensén berättar om verksamheten för konsumentminister Per Bolund.

Foto: Susanne Hasselqvist

LINKÖPING2017-10-05 18:30

Det berättade konsumentminister Per Bolund på besök i Linköping. I Individuell Människohjälps butik presenterade han regeringens satsning.

Sverige blir ett föregångsland och Linköping har bidragit, säger han.

– Linköping har verkligen tagit frågan på allvar och placerat sig på kartan – inte minst genom helgens Fairtrade City- och regionkonferens.

– Konsumentverket och Upphandlingsmyndigheten får en miljon var per år 2018-2020 för att se till att konsumenterna får den information de behöver för att välja rätt varor, säger han.

Dessutom ska Konsumentverket få fyra miljoner kronor per år under samma tid för att sprida till organisationer som informerar om just detta.

– Människor är verkligen intresserade, påpekar Per Bolund, försäljningen av Fairtrade-produkter har fördubblats de senaste tre åren. Fem miljoner människor bor i 68 Fairtrade-märkta kommuner.

Det handlar inte bara om bananer, kaffe och andra livsmedel.

– Nej, den här tanken ska finnas med i allt vårt arbete och inte minst i de nya upphandlingsreglerna som är på gång.

Kriterier för hur fri och rättvisa handel ska bli verklighet bereds på regeringskansliet just nu, och till våren räknar Per Bolund med att det ska vara klart så att Sverige kan utropas till ett föregångsland för hela världen

Glädjande, tycker IM:s generalsekreterare Ann Svensén.

– Vi har inga marknadsföringspengar, men vi skulle stärka möjligheterna att informera enormt om vi kan arbeta ihop med andra organisationer och gemensamt bilda opinion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!