Dramatiska filmer från upploppen visades i tingsrätten

Dunsar från kastade stenar och tjutet av sirener ekade i säkerhetssalen när filmer från påskupploppen i Skäggetorp spelades upp under första rättegångsdagen. En av de åtalade greps dessutom direkt vid ankomst till tingsrätten, och häktades innan dagen var över.

Kammaråklagare Kajsa Malmström tror att bevisningen kommer att leda till en fallande dom. "Det är jag övertygad om", säger hon efter den första rättegångsdagen.

Kammaråklagare Kajsa Malmström tror att bevisningen kommer att leda till en fallande dom. "Det är jag övertygad om", säger hon efter den första rättegångsdagen.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-07-11 08:52

Det var lugnt utanför Linköpings tingsrätt när den första av de tre rättegångsdagarna inleddes på fredagen.

Poliser är på plats. De som kommer får i tur och ordning passera säkerhetskontrollen vid entrén. En man kommer in genom tingsrättens dörrar. Han grips omedelbart av polis och förs iväg. Det är den åtalade 26-åringen.

Utanför säkerhetssalen sitter en ung man. Han är 19 år och också åtalad för blåljussabotaget i Skäggetorp.

Målet ropas på och parter och åhörare går in i säkerhetssalen. En man i vit t-shirt och handfängsel eskorteras av kriminalvårdare in i salen. Han är 21 år och har suttit frihetsberövad sedan han greps under påskhelgen.

Det dröjer nästan tjugo minuter innan 26-åringen kommer in i salen. Han har suttit i förhör. Vi återkommer till det.

undefined
Vid entrén till tingsrätten behövde alla genomgå en säkerhetskontroll där personer och väskor söktes igenom.

När alla är samlade inleder kammaråklagare Kajsa Malmström med att berätta om brotten hon anser att de tilltalade begått. I första hand grovt sabotage mot blåljusverksamhet. De tre har gemensamt och i samförstånd begått brotten genom att de kastat sten mot polisbilar och på olika sätt deltagit och varit drivande i angreppet mot polisen under påskhelgen.

– Det här är väldigt, väldigt allvarliga brott. Det är brott som riktar sig mot polisen när de gör sitt samhällsuppdrag, säger kammaråklagare Kajsa Malmström när vi träffar henne utanför rättssalen.

undefined
Kammaråklagare Kajsa Malmström anlände till den första rättegångsdagen i målet där tre personer står åtalade för delaktighet i upploppen i Skäggetorp i våras.

Bevisningen som åklagaren presenterar består till stor del av filmsekvenser som inhämtats från bland annat polisens kropps- och fordonskameror. Tjutande sirener, dunsar från kastade stenar och höga rop ekar i rättssalen när filmer från påskhelgens kravaller spelas upp. Bland dem som kastar stenar mot polisfordon har tre gärningsmän ringats in med röd cirkel.

– Det är inga små stenar de kastar, säger en av poliserna i filmen.

undefined
Flera poliser och polisbilar fick skador i samband med upploppen i Skäggetorp på skärtorsdagen 14 april i år.

Åklagaren visar stillbilder på gärningsmännen från filmerna, på deras klädsel och ansikten. Hennes uppgift är att visa att de tre gärningsmännen är desamma som under fredagen sitter framför henne i tingsrätten. En tidigare ostraffad 19-åring, en häktad 21-åring med enstaka domar i registret och en 26-åring som tidigare är dömd för flera brott.

undefined
Bilder från polisens förundersökning som påstås visa de tre åtalade männen.

Enligt åklagaren är den mörkklädde mannen med mc-hjälmen den häktade 21-åringen. Hon menar också att personen med ljusa gulbeige skor och svart heltäckande ansiktsmask är den tidigare ostraffade 19-åringen. Den omaskerade mannen med svart luvtröja ska vara 26-åringen. De tre känner inte varandra sedan tidigare, uppger de i rätten.

– Bevisningen är mycket svag mot min klient och jag är förvånad över att det blev åtal. Man menar att han hade liknande kläder som en person, men den var maskerad och de har inte hittat någon maskering på honom när han greps, säger 19-åringens advokat Hans Orrenius.

undefined
Försvarsadvokat Hans Orrenius säger att hans klient, den 19-årige mannen, är oskyldig. "Han förnekar helt att han kastat sten mot polisen"

Alla tre åtalade medger dock att de varit i Skäggetorp under den aktuella dagen och tiden, men att de varit på platsen för stenkastningen eller deltagit i upploppen avfärdar alla tre. Den tilltalade 19-åringen ska ha varit och hjälpt sin mammas väninna och väntade sedan på bussen när stenkastningen började. Den 21-åriga mannen ska ha varit och handlat och uppger att han blev chockerad över situationen.

Den åtalade 26-åringen medger visserligen att han blivit arg på polisen och kastat två stenar mot dem efter att en polis, enligt 26-åringen, knuffat till honom, men att det inte är att vara delaktig i varken upplopp eller blåljussabotage. Ingen av de tre åtalade är bosatta i Skäggetorp.

Förhöret som försenade 26-åringen till säkerhetssalen handlade om att han belagts med reseförbud och har anmälningsplikt hos polisen varje vecka. Senaste tillfället dök han inte upp. Enligt hans advokat är ringklockan hos polisen trasig och hans telefoner är beslagtagna så han kunde inte ringa. Rätten överlägger och beslutar att häkta 26-åringen på grund av risk för fortsatt brottslighet samt att brottets straffvärde överstiger två år.

undefined
Vid upploppen i Skäggetorp på skärtorsdagen 14 april i år sattes en bil i brand.

Polisens insatsledare blir förhandlingens första vittne och dagens sista röst. Han berättar om polisernas perspektiv på händelsen.

– Det här är det värsta många har upplevt, det är den bilden jag har fått. Det kanske inte var så att stenarna var större än vid tidigare kravaller, men intensiteten var högre.

På måndagen återupptas förhandlingen med många vittnen, däribland poliser som var med.

undefined
Flera poliser var på plats vid den första rättegångsdagen i Linköpings tingsrätt.
Huvudförhandlingen

Tre dagar har planerats för målet.

Fredag 8 juli: 
Åklagaren presenterar vilka brott som de åtalade begått och presenterar bevisning. 

De tilltalade förhörs och får berätta händelserna ur sitt perspektiv. 

Ett första vittnetsförhör med polisens insatschef. 

Måndag 11 juli:
Förhör med vittnen, varav många är poliser. 

Tisdag 12 juli:
De tilltalades personalia presenteras, som bland annat innehåller hur deras livssituation ser ut.

Pläderingar, åklagare och försvarare summerar sin bevisning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!