I maj förra året höll en förening med rikstäckande verksamhet ett årsmöte i Linköping. Efter avslutade aktiviteter samlades några av medlemmarna till en efterfest i ett hotellrum.
En 43-årig man tog fram sin mobiltelefon och började – i hemlighet – att ta bilder på två kvinnor. En av de övriga festdeltagarna blev misstänksam mot 43-åringen och bestämde sig för att konfrontera honom utanför hotellrummet. Det visade sig då att 43-åringen hade tagit flera bilder på de två kvinnorna – några under deras klänningar. Mannen som konfronterade 43-åringen valde att radera bilderna. Han informerade även kvinnorna om vad som just hänt.
– Det var som att ta ett barns hand ur kakburken, säger mannen i förhör om hur det var att konfrontera 43-åringen.
Kammaråklagare Britt-Louise Viklund har nu åtalat 43-åringen för kränkande fotografering. Enligt åklagaren tog 43-åringen totalt cirka åtta bilder på de två kvinnorna – utan deras vetskap.
– Jag hade svårt att sova, jag fick en orolig känsla och blev ledsen att man inte kan lita på någon, vi hade bjudit in personerna på vårt hotellrum för att ha trevligt. Jag blev illamående, fy vad äckligt, säger en av de drabbade kvinnorna i förhör.
– Jag förstår inte syftet med att göra något när man hade kunnat be om nåns profil på nätet, säger den andra kvinnan i förhör.
43-åringen har visserligen erkänt att han tog bilder på kvinnorna i smyg – men anser inte att han gjort sig skyldig till något brott. Han hävdar att han ville ta bilder på en av kvinnorna för att dokumentera hennes leende. Att han inte bad om lov berodde på att han ville "fånga ögonblicket" och undvika "tillgjorda leenden".
Brottet kränkande fotografering infördes i lagen 2013. Lagen innebär att det är förbjudet att i hemlighet fotografera eller filma någon som befinner sig i sin privata miljö eller på en annan plats som är avsedd att vara privat – till exempel på en toalett eller i ett omklädningsrum. En fotografering ska inte räknas som brottslig om den anses vara försvarlig med tanke på syfte och sammanhang. Det kan till exempel handla om en fotografering som ingår i ett journalistiskt nyhetsarbete. Bestämmelsen gäller inte heller den som fotograferar någon inom ramen för en myndighets verksamhet. För att avgöra om en fotografering är försvarlig ska en helhetsbedömning göras.
Straffet för kränkande fotografering är böter eller fängelse i högst två år.