Landstingets avtal med privatägda Familjeläkarna upphör den sista december. Familjeläkarna har i dag cirka 12 000 patienter. I god tid före årsskiftet kommer landstinget att gå ut med skriftlig information till samtliga patienter som nu har Familjeläkarna som sin vårdcentral.
Avgörande för vilken vårdcentral en person tillhör är det geografiska avståndet.
Det innebär att patienter som bor i närheten av Nygatan har störst chans att få behålla sin listning.
Närsjukchefen Martin Magnusson säger att ambitionen är att så många av patienterna som möjligt ska få fortsätta att gå till samma vårdcentral.
-- Vi vet ännu inte hur många patienter vårdcentralen kommer att ha efter årsskiftet. Ett scenario är att som mest mellan 3 000 och 4 000 patienter kommer att listas på andra vårdcentraler. Det kan dock bli färre.
Hur många patienter en vårdcentral kan ta emot hänger samman med hur många läkare som är anställda. En enskild läkare förväntas ha cirka 2 000 patienter.
-- Vi hoppas att flera av de ordinarie läkarna och den övriga personalen på Familjeläkarna ska gå över till vårdcentralen på Nygatan, säger Martin Magnusson.
De patienter som kommer att listas på andra vårdcentraler får fortsätta att gå till Familjeläkarna.
-- Men patienterna stannar kvar på Familjeläkarna till årsskiftet, säger Ulf Dahlberg, verksamhetschef och en av delägarna i Familjeläkarna.
När landstinget tar över vårdcentralen försvinner namnet Familjeläkarna.
Arbetsnamnet är Nygatans vårdcentral.