"Många unga kriminella lever som kungar"

Sociala insatsgruppen hjälper ungdomar att ta sig ur kriminalitet. "En av våra killar gick från att begå grova brott till att köra med dubbdäck på förbjudet område. Vi gör skillnad", konstaterar Ali Ghamari.

Foto: Arkivbild/mostphotos/Thomas Möller

LINKÖPING2018-11-26 22:12

Just nu är 25 kriminella ungdomar inskrivna hos Sociala insatsgruppen (SIG) – en samverkan via socialförvaltningen där bland annat polisen, skolan och kriminalvården samarbetar för att få ungdomarna att ta avstånd från brottslighet och narkotika. På måndagen träffade Elin Skytt och Ali Ghamari Vänsterpartiets kommunfullmäktigegrupp för att berätta om sitt arbete.

– Vi ser till att ungdomen får rätt hjälp och är en extraresurs för handläggarna. Vi arbetar med förändringsarbete som kanske inte socialsekreteraren hinner med, säger Elin Skytt.

Läs mer:Framgång: Unga kriminella hoppar av

SIG försöker ta reda på vad som inte fungerar och vad som motiverar ungdomen.

– Vi pratar mycket moral, säger Ali Ghamari och tar exemplet med en av sina killar som skulle skriva ned sina tankar. Socialkontoret hade köpt in pennor med regnbågsflaggan på. Pojken vägrade ta i pennan.

– Han kom med påstående efter påstående om homosexuella. Vi diskuterade länge och tillslut drog han ned tröjärmen, tog upp pennan och började skriva, säger Ali.

Hans råd till politikerna är att satsa på förskolan.

– Det är grunden till allt. Där formas vår moral och kultur.

En annan uppgift för SIG är att se till att småsyskon till kriminella inte tar efter. För ett tag sedan erbjöd SIG en lägenhet till en ensamstående mamma och hennes barn på ett villkor – hennes två äldsta, kriminella söner fick inte flytta med.

– En kriminell ungdom suger mycket energi från de andra syskonen. Det här var ett sätt att låta de yngsta barnen få miljöbyte och en ärlig chans, säger Ali Ghamari.

Nu vill Elin och Ali att den privata sektorn engagerar sig mer i ungdomarna.

– Många unga kriminella lever som kungar. De har allt – makt och pengar. Den fredliga världen måste ha något att erbjuda, säger de och hoppas att SIG kan samverka mer med företagen för att hitta praktikplatser och arbeten.

I slutet av 2017 bedömde SIG att 42 ungdomar av 110 hade goda förutsättningar att hålla sig borta från kriminaliteten.

– Vi får bekräftelse på att vi behövs. Här om dagen beställde jag en liten hamburgare, men fick både pommes, milkshake och läsk. Kassören pekade på killen som stekte hamburgare – en av killarna SIG hade hjälpt – och sa "han bjuder ", säger Ali Ghamari.

Sociala insatsgruppen (SIG)

2011 startade Rikspolisstyrelsen SIG som ett pilotprojekt i ett fåtal kommuner. I dag är SIG en permanent inrättning i Linköping. Meningen med SIG är att polis, socialtjänst, skola, kriminalvården, arbetsförmedlingen, kronofogden och andra myndigheter eller instanser som ungdomen kommer i kontakt med ska samarbeta. Den unga personen ger sitt medgivande till att de delar information om honom/henne mellan sig. Den som är med i SIG kan få hjälp att sluta med narkotika, hjälp att hoppa av från kriminella grupperingar, hjälp med att finna bostad eller få ordning på en kraschad ekonomi. Nytt är att SIG också ska samverka mot prostitution och hjälpa både sexköparna och de prostituerade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om