"Måste-mat" på julbordet hotad

Aj, aj, aj. Du som tycker att Janssons frestelse är ett måste på julbordet, bered dig på ett rejält bakslag. Fisket av skarpsill har nämligen inte gett den fångst man förväntat.

Det är ansjovisen som är hela skillanden mellan en salt delikatess och en vanlig potatisgratäng.

Det är ansjovisen som är hela skillanden mellan en salt delikatess och en vanlig potatisgratäng.

Foto: Arkivbild: Åke Karlsson

Linköping2015-11-02 22:00

Nu kan man undra vad skarpsill har med den populära potatisrätten att göra. Men det är enkelt. Av skarpsill gör man ansjovis. Ansjovis är ett måste i det som annars bara skulle vara en simpel potatisgratäng, låt vara med potatisen i stavar istället för skivor. Det är livsmedelsjätten Orkla Foods står för den dystra prognosen. Orsaken till bristen är dåligt fångst av skarpsill och det i sin tur beror på ovanligt hårt väder under fiskesäsongen i framförallt Skagerrak, Kattegatt och brittiska öarna.

Enligt Orkla kommer ansjovis "the real thing" inom en inte alltför avlägsen framtid att bli sällsynt i livsmedelsbutikerna. Du som inte hinner rusa ut i butiken för att hamstra riktig ansjovis får hålla till godo med ansjoviskryddad sill istället.

Till våren ska ordningen vara återställd.

Så det som fattas på julbordet kan med säkerhet dukas upp på påskbuffén.

Vad namnet Janssons frestelse kommer ifrån lär vara något som de lärde tvistar om. En del tillskriver operasångaren Pelle Janzon den äran. Han lär understundom – ihop med snaps och öl – ha trakterat sina gäster med en ansjovisgratäng som långt efter hans död skulle ha fått hans namn, Janzons frestelse.

Gastronomiska akademien å sin sida menar att det var en överklasshustru på Östermalm som fick sin husa att döpa ansjovisanrättningen efter en då populär film som hette just Janssons frestelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om