Mat kan ge liv åt torget

Farbror Melins torg ligger ganska öde. Det är gott om plats på stenbeläggningen. Perfekt för food trucks, tycker Centerpartiet, som vill skapa stadsliv med matförsäljning.

Foto: Mikael Svensson

LINKÖPING2015-09-02 18:00

– Titta på stadsfesten när hela staden sjuder av liv, säger Muharrem Demirok (C). Då var det enorma köer till olika food trucks, sådana kunde vi ha året om eller åtminstone delar av året.

Food trucks är rullande matförsäljning, mexikanskt eller vegetariskt eller hamburgare, en trend i hela Europa.I Stockholm har en permanent plats för food trucks ordnats på Hötorgsterrassen.

– Här är vi lite efter, säger Muharrem Demirok, men vi skulle i ett enda slag kunna vara ikapp och förbi. Bara genom att upplåta plats här skulle vi få liv och rörelse. Sittplatser finns det gott om i St Lars-parken.

Han är självkritisk när det gäller farbror Melins torg. Tanken var att det skulle bli ett ordentligt torg som skulle bli en naturlig mötesplats för människor.

– Folk går förbi, säger han. Tyvärr har detta blivit en hård plats. Inte otrygg och mörk, men mycket sten och lite grönska. Materialvalet lockar inte till samvaro precis.

En bra plats för guldfirande av LHC, tycker han, eller för första maj-firande, men inte för stadsliv.

– Och nu är det som det är. Vi kan inte göra så mycket åt torget utan att spendera en massa pengar. Eller genom att öppna för en levande matmarknad hela året runt. Vi ska bara upplåta marken och underlätta för seriösa matproducenter.

Vad vill du själv äta på torget?

– Jag gillar husmanskost, så kanske en strömmingsklämma!

– Vi kan satsa på närodlat, närproducerat som kalkon, nöt- och griskött. Det här skulle kunna stötta den regionala matkulturen och stärka en ny generation företagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om