1957 flyttade Christina Ståhl in som sjuåring med mor, far och två systrar i sexrummaren högst upp i Stångåstadens nybyggda höghus med sin unika utsikt över stad och land.
En händelse som pockade på medial uppmärksamhet. Hon fotograferades på taket med en rockring runt midjan i Aftonbladet som kallade den fantastiska takterrassen för Linköpings högst belägna och mest säkra lekplats.
- Kannan var det absolut ballaste boendet i stan. Fruktansvärt modernt. Ett hus för den nya framtiden, berättar Christina Ståhl.
På vilket sätt var det modernt?
- Huset var Linköpings första med porttelefon som ungar jämt busringde på. Vi blev alltid lika irriterade av att behöva svara i onödan, minns Christina Ståhl och berömmer samtidigt utsmyckningen i foajén "med sina färgade trianglar som konstverk på väggarna".
Var det status att bo på i Kannan på 50-talet?
- Oh ja. Huset byggdes för att göra vardagslivet lättare. Därför installerade Stångåstaden en mattpiskningsmaskin i källaren. En bred och stor mangelliknade sak som dånade ohyggligt när den vibrerade mattan och samtidigt sög ut dammet. Jag minns att jag var livrädd för den maskinen.
Fanns det andra moderniteter?
- Vi var bland de första som hade frysbox, eller snarare frysfack. Som ett litet låsbart kassaskåp i källaren. Familjen Ståhl var medlem i frysboxföreningen.
Arkitektuppdrag
I Kannan ryms 43 lägenheter, från ettan på 33 kvadratmeter till sexrummaren högst upp samt affärs- och kontorslokaler i gatuplanet.
- Vi renoverar lägenheterna i etapper och det pågår en arkitekttävling med parallella uppdrag i samarbete med kommunen för en om- och tillbyggnad av höghuset samt de låga tillbyggnaderna öster och söder om huskroppen.
Det berättar fastighetsförvaltare Magnus Svensson på RE Fastigheter AB som äger huset sedan 15 år tillbaka.
Tre våningar till
Taket på den klassiska lådan tar slut 40 meter över kommunens nollplansnivå (se fotnot) som ligger någon meter över Stångåns yta.
Ett av arkitektförslagen skissar på en tillbyggnad med tre våningar. Beträffande tidtabellen är Magnus Svensson försiktig och anger ett tre- eller fyrårigt perspektiv:
- Men Kannan betecknas som en tidstypisk byggnad och det måste vi ta hänsyn till.
FOTNOT. Från nollnivån utgår kommunens planpolitiker när de mäter byggnadshöjder och ritar Linköpings skyline.