Meningsfulla möten på Gårdshuset

Gårdshuset har en specialinriktning. Fas 3-arna och de andra som jobbar där ger nytt liv till trasiga rollatorer och rullstolar, som kommer till användning i andra delar av världen. Meningsfull sysselsättning som ger extremt användbara resultat.

Mustafa Kayacan tillbringar mycket tid vid strykbrädan och symaskinen.

Mustafa Kayacan tillbringar mycket tid vid strykbrädan och symaskinen.

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2014-06-09 06:30

Efter jordbävningen i Haiti för ett par år sedan kunde Gårdshuset skicka 150 rullstolar dit. Varje år sänds containrar med flera hundra hjälpmedel ut i världen.

Gårdshuset, liksom flera andra studieförbund, har kommit på en annan givande kombination där människor hjälper människor, en ekvation som ger något till båda parter. Studieförbunden har redan verksamhet för invandrare, som språkundervisning, läxhjälp och samhällsorientering. Långtidsarbetslösa kan stötta och hjälpa med precis detta. En möjlighet att mötas, helt enkelt.

– Vi ser ju att många stärks och växer här, säger Neno Malesevic som är platschef på Gårdshuset. Men Fas 3 skulle kunna vara bättre. Det är för mycket som regleras uppifrån. Handläggarna på arbetsförmedlingen behöver större möjlighet att jobba med individerna.

Då skulle de som behöver längre tid för att landa i det svenska samhället kunna få mer än två år på sin plats. Den som vill varva placeringen med en praktikplats eller utbildning kunde göra det.

Maria Cederbom och hennes kollega Birgit har jobbat mycket i köket. Där blir språkinlärningen praktisk över kastruller och brödbak.

– Det är meningsfullt och jag känner mig uppskattad, säger Maria. Jag har tänkt på detta länge, att jag skulle vilja jobba med språkundervisning, och tack vare min handläggare på arbetsförmedlingen har jag kommit hit. Nu har jag två-tre pass språkträning varje vecka.

Birgit håller med.

– Jag har varit arbetslös länge och närmar mig pensionsåldern, säger hon. Jag får inget ”riktigt” jobb. Jag har haft Fas 3-platser där jag bara känt mig utnyttjad – jag jobbade på dagis, till exempel, och när jag slutade anställde kommunen två halvtider i stället.

Kollegan Anna väljer i stället att tillbringa allt mer tid i syrummet.

– Hantverk är mitt liv. För mig är Fas 3 ett vettigt alternativ. Jag har jobbat inom vården tidigare och kommer aldrig att göra det igen.

På bottenvåningen i Gårdshuset är det full fart i verkstäderna. Här repareras alltså handikapphjälpmedel och cyklar, många sitter i systugan och några jobbar i snickeriet eller metallverkstaden. En del personer är Fas 3-are, andra går orienteringskurser som blandar språkträning med praktisk verksamhet. Samma blandning av bakgrund och åldrar råder i köket och i datasalen.

– Deltagarna är så olika men behandlas i Fas 3-systemet som en enda grupp, säger Neno Malesevic. Några är redo att börja jobba i morgon. Andra behöver tolk för att göra sig förstådda. Ytterligare andra har olika psykiska eller fysiska problem. Det vore bra om åtgärderna kunde anpassas.

Fotnot: Gårdshuset drivs av Studieförbundet Bilda. Birgit och Anna heter något annat i verkligheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om