När barn- och ungdomsnämnden (BoU) vid sitt senaste möte fastställde sin internbudget för nästa år var det behovet hos gruppen ett- och två-åringarna i förskolan som stod i fokus. De blir allt fler och går allt längre dagar. Något som ställt förskolorna inför helt nya utmaningar.
Enligt Rosencrantz är det nu helt nödvändigt att satsa på förskolan, och då särskilt de riktigt små barnen.
SparkravUnder 2013 har BoU haft krav på sig att spara nästan 17 miljoner. Samtidigt fick nämnden inför året nästan 23 miljoner kronor extra utöver sin budget. Pengarna var riktade mot förskolan. Men de lades aldrig ut till verksamheterna
Extrapengarna innebar förvisso att verksamheterna inte behövde spara, men de fick heller ingen förstärkning när effektiviseringskravet på närmare bestämt nästan 17 miljoner skulle klaras av.
Nu läggs pengarna utMen de återstående 5,8 miljonerna går nu till att stärka resurserna för de riktigt små barnen, enligt Rosencrantz.
Enligt barn- och ungdomschefen Lars Rejdnell innebär det en ökning med drygt 10 000 kronor för varje ett- och tvååring från och med årsskiftet.
Gruppen små barn får ytterligare förstärkningar när ersättningen för barn till arbetslösa görs om. Barnen – som har rätt till femton timmar på förskolan – har ersatts som heltidsbarn. Detta görs om till halv ersättning.
– Det handlar om att vi måste styra pengarna dit barnen är, säger Catharina Rosencrantz.
"Många bäckar små"Barn- och ungdomsnämnden har krav på besparing också för 2014 men några sådan kommer alltså inte att göras, enligt Rosencrantz. Nämnden får samla ihop "alla bäckar små", jobba smartare, kapa kostnader, hålla koll på inkomstkontrollen och se till att ersättningen från andra kommuner stämmer. På det sättet har nämnden tidigare "hittat" drygt tio miljoner kronor.
Rosencrantz är medveten om att många föräldrar är oroade över stora barngrupper och låg personaltäthet i förskolan. Men det är inte resultatet av besparingar, hävdar hon.
Det handlar om att anpassa verksamheten efter antalet barn. I utsatta områden är ersättningen högre och därmed också personaltätheten.
– Vi tycker att mans ska styra resurserna dit behoven är som allra störst och det försöker vi göra i vårt resursfördelningssystem, säger Rosencrantz.
Pengarna hade behövtsAtt det inte har sparats på förskolan håller inte Socialdemokraterna med om.
– Man fick pengar för att bibehålla kvaliteten i förskolan, men av de återstår bara 5,8 miljoner eftersom resten gått åt för att möta effektiviseringskravet. Det är ju samma pengar som nu ska användas för att stärka förskolan igen. Vi anser att de 23 miljonerna hade behövts fullt ut, säger kommunalrådet Eva Lind (S).
Fotnot: BoU totala ram omfattar 2,5 miljarder kronor.