Mer pengar till fler anställda i förskolan

Det ska bli mer personal i Linköpings förskolor. Majoriteten lägger nu 16,8 miljoner kronor för att öka bemanningen. Satsningen ska framförallt gynna de riktigt små barnen.

Vallöfte. (S) gick till val på att höja kvaliteten i förskolan och mer personal är en sådan åtgärd, säger Jakob Björneke (S) ordförande i Barn-och ungdomsnämnden.

Vallöfte. (S) gick till val på att höja kvaliteten i förskolan och mer personal är en sådan åtgärd, säger Jakob Björneke (S) ordförande i Barn-och ungdomsnämnden.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2015-03-13 16:35

Sedan några år tillbaka har personaltätheten inom förskolan sjunkit. I dag går det 5,7 barn per personal och rikssnittet är 5,5 barn. Det är till den nivån som den styrande majoriteten nu vill nå i ett första läge.

Ytterligare minst tre miljoner kronor skulle krävas för att komma tillbaka till en bemanning på 5,3 barn per anställd, som var läget 2007.

Ökad kvalitet i förskolan var något som (S) gick till val på och mer personal i förskolan hör dit, säger Björneke.

– Det har gått åt fel håll i Linköping när vi ligger under snittet.

Att orsaken till detta skulle vara att barnen blir fler samtidigt som det varit svårt att få tag på personal, är inte en hållbar förklaring, enligt Björneke.

– Eftersom det följer pengar med varje barn så handlar det i stället om hur den tidigare majoriteten har prioriterat. Med den goda ekonomi vi har borde Linköping ha prestera bättre i förskolan, säger han.

Exakt hur majoriteten ska lösa bemanningsfrågan inom förskolan – som är ansträngd i hela landet – tänker Koalition för Linköping återkomma till, enligt Björneke. Någon förändring i fördelningen mellan förskollärare och barnskötare – efter överenskommelser med de fackliga organisationerna – verkar inte vara aktuell.

– Vi värnar om det pedagogiska uppdraget och vi är måna om att han utbildad personal, säger han.

I dag är målet 70 procent förskollärare och 30 barnskötare i nya förskolor och 60 procent förskollärare och 40 barnskötare i redan befintliga förskolor. Men verkligheten ser helt annorlunda ut. I dag utgör förskollärarna omkring 48 procent av personalen inom förskolan i Linköping.

– Det är sämre siffror än landet i övrigt så det måste man se som ett misslyckande av det tidigare styret, säger Björneke.

Catharina Rosencrantz (M) vice ordförande i barn- och ungdomdsnämnden är glad åt satsningen på mer personal i förskolan.

– Det är precis samma summa som vi har lagt i vår budget. Det är bra, säger hon.

Däremot håller hon inte med om att den låga personaltätheten i förskolan handlar om att förra majoriteten misslyckades i Linköping.

– Nej, det här är ingen ekonomisk fråga, det är en fråga om tillgång. Vi hade 23 miljoner över i budgeten som skulle använts för att anställa personal som vi inte hittade. Ytterst är det statens ansvar att se till att det utbildas fler förskollärare, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om