Bemanningen nattetid blev en aktuell fråga i hela landet för en tid sedan. Olika granskande reportage i tv och tidningar visade att man på många vårdboenden tvingades låsa in de äldre på nätterna när personalen inte räckte till. Socialstyrelsen plockade upp frågan. Efter några turer skickade myndigheten i höstas ut en remiss till flera av landets kommuner med förslag till nya föreskrifter där alla vårdboenden ska vara bemannat dygnet runt efter de äldres behov.
Remisstiden har gått ut och Socialstyrelsen förväntas – oklart när – lägga fram ett förslag till regeringen.
– Just ni sitter vi bara och väntar. Det kan komma i morgon eller om månader. Vi vet inte, säger Greger Bengtsson på Sveriges kommuner och landsting.
SKL gillar inte förslaget.
– Det handlar inte om att vi inte vill ha mer personal inom äldreomsorgen, men de ställer så detaljstyrande krav att det leder till att en stor del av vårdpersonal nattetid inte kommer att ha något att göra, säger han.
Nu gör alltså Linköping slag i saken, oavsett förslag eller inte.
– Vi har sett att det finns ett behov och vi hade avsatt tio miljoner till detta, säger Eva Lindh (S) ordförande i äldrenämnden.
Att kravet på ökad nattbemanning har funnits är väl känt i Linköping. Skulle socialstyrelsens krav bli verklighet måste staten skjuta till pengar enligt den regel som säger att staten måste gå in med bidrag till kommunerna om myndigheter ställer krav som påtaligt ökar kommunernas kostnad.
– Blir det aktuellt använder vi de pengarna för att stärka bemanningen, även dagtid, säger Eva Lindh.