I ett brev daterat förra torsdagen vädjar Elisabeth Boholm, chef för region Öst, om hjälp. Hon skriver att det under förra veckan kom över 7 000 människor samtidigt som verket har 100 000 inskrivna i sitt systemet.
Historiskt höga siffror, skriver Boholm.
Migrationsverket öppnar nu boenden i snabb takt. Vissa med bara några timmars varsel. Men nu måste myndigheten få hjälp med tillfälliga boenden för att överhuvudtaget kunna erbjuda tak över huvudet till de som kommer.
Det kan, framgår av brevet, bland annat handla om att ta in fler asylsökande till redan befintliga boenden.
I Linköping håller man på att utforma en plan över hur man ska kunna tillmötesgå Migrationsverkets begäran.
Med tanke på situationen i dag behöver Linköping ta ett större ansvar, enligt omsorgsnämndens ordförande Daniel Andersson (FP).
– Precis som vi säger att alla EU-länder ska dela på ansvaret så gäller det för alla kommuner i Sverige också, säger han.
Det behövs lösningar på flera plan, konstaterar han. Långsiktiga boenden – för de som fått asyl – tillsammans med mera kortvariga boenden där människor, vars ärenden ännu inte hanterats av Migrationsverket, kan bo.
– Men det som är svårt i Linköping är att vi har en bostadsbrist.
Han påpekar att, trots detta, så har såväl kommunen som ett hundratal privata fastighetsägare hus och lokaler som inte används fullt ut.
Men hur en lösning kan komma att se ut är inget han vill spekulera i.
– Nej, vi får titta på vad Linköping utifrån sina förutsättningar kan bidra med.