Miljardsatsningen: Allt blir nytt i tågen

SJ satsar 3,5 miljarder kronor på att bygga om alla X2000-tåg. Thomas Borg från Linköping har handplockats för att testköra det nya tåget.

X2000. De 25 år gamla tågen börjar bli lite slitna – men snart ska de vara som nya igen. Thomas Borg är testförare.

X2000. De 25 år gamla tågen börjar bli lite slitna – men snart ska de vara som nya igen. Thomas Borg är testförare.

Foto: Åke Alvin

Linköping2017-11-20 10:30

X2000-tågen sattes i trafik redan 1990 och har alltså över 25 år på nacken. Det som nu ska göras är ingen liten ansiktslyftning utan en total omgörning av de 36 tågsätten.

– Man blåser ut tågen helt. Allt blir nytt, från hatthyllor, säten och toaletter till den tekniska utrustningen. De ska också målas om utvändigt, berättar testföraren Thomas Borg.

En av anledningarna till ombyggnaden är att SJ behöver få plats med fler passagerare. I år ligger antalet resenärer 800 000 högre jämfört med samma period förra året – och då var ändå 2016 ett rekordår. Nu ska det bli 15 procent fler sittplatser i X2000, med hjälp av stolar i bistron och en extra stolsrad i varje vagn.

Ska det bli lika trångt som på flyget nu?

– Nej, inte alls. SJ har under en tid testat olika stolstyper och samlat in omdömen från resenärer. Det kommer inte alls att kännas trångt. Tanken är att resenärerna ska känna igen sig, men att allt ska vara nytt, fräscht och modernt, säger Thomas.

Ny teknik, med bland annat dubblerade elsystem och säkrare styrning av dörrarna, ska minska risken för förseningar på grund av tågfel. Efter ombyggnationen räknar SJ med att tågen går att köra i ytterligare 20–25 år.

– De byggdes för svenska förhållanden av SJ och Asea tillsammans, i en kvalitet som inte görs nuförtiden. Det är därför det går att rusta upp dem, säger Thomas Borg.

För Thomas och några andra kolleger väntar nu en tid av provkörning. All ny teknik måste testas noggrant innan de ombyggda tågen tas i drift någon gång i slutet av nästa sommar. Allt från kraftiga inbromsningar till körning i höga hastigheter ska prövas.

– Vi kommer också att såpa rälsen för att se hur tåget beter sig när det är halt, berättar Thomas.

Thomas Borg har varit lokförare i 30 år. Ett bra jobb, tycker han.

– Man känner sig aldrig styrd. Det kan ju låta konstigt eftersom man är styrd av både räls och tidtabell, men så är det.

Kraven för att bli lokförare är högt ställda och bara var tionde klarar testerna för att komma in på utbildningen. En lokförare tjänar mellan 34 000 och 40 000 i månaden – mer än en busschaufför, men mindre än en pilot. Äldre förare, som anställdes på den tiden då SJ var ett statligt verk, kan få pension redan vid 60.

– Men nästan alla som går i tidig pension fortsätter som timanställda. Och det är väldigt ovanligt att lokförare byter yrke, säger Thomas.

Ökad trafik och stora pensionsavgångar gör att behovet av nya lokförare är stort. I Linköping ska åtta nya förare anställas i januari, vilket innebär att det totala antalet blir över 100.

– Linköping blir faktiskt SJ:s största lokförarstation nu. Vi täcker ett stort område, från Malmö till Gävle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!