Miljö och skatter startar EU-valrörelsen

När Vänsterpartiet kallade EU för ett ”odemokratiskt projekt” blev Moderaten provocerad. När Miljöpartiet hävdade att inget annat parti har en grön EU-politik, gick Centerpartiet till angrepp.

Alexander Gabelic (S) från Linköping sitter sedan ett år tillbaka i EU-parlamentet. Wanja Kaufmann (MP) vill dit och driva miljöfrågor.

Alexander Gabelic (S) från Linköping sitter sedan ett år tillbaka i EU-parlamentet. Wanja Kaufmann (MP) vill dit och driva miljöfrågor.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2019-05-13 21:00

På måndagskvällen tog valrörelsen inför valet till EU-parlamentet fart när företrädare för nio partier packade ihop sig i en tät debattpanel i Cupolen.

Debattens tema var ”Vad vill partierna med EU och Sveriges roll i EU” och även om viss pajkastning förekom så tog partiföreträdarna chansen att leverera sina viktigaste ståndpunkter.

Klimat- och miljöfrågan, migrationen och vad Europeiska Unionen egentligen ska syssla med blev huvudfrågor.

I klimatfrågan uppmanade Miljöpartiets Wanja Kaufmann alla att inte lita på att tekniken löser allt, människan måste också vara beredd till förändring. Kaufmann stack ut hakan och hävdade att det bara finns ett riktigt grönt parti i EU och det är Miljöpartiet.

Det fick Centerpartiets Gustav Hemming att slå tillbaka:

– Det finns ett mönster i EU-parlamentet av att den gröna gruppen aldrig vill vara med och kompromissa i beslut om miljön, sa Hemming och menade att om kompromissviljan varit större skulle fler beslut till klimatets fördel ha fattats redan.

Hemming hävdade också att Sverigedemokraterna har samma inställning i klimatpolitiken som Putin och Trump:

– De tycker att någon annan, i ett land långt borta, ska lösa allt, sa Gustav Hemming.

SD:s Johan Nissinen svarade att partiet varken är emot EU eller insatser för miljön men anser att respektive stat ska bestämma hur man vill agera. Nissinen ville också diskutera det han anser är slöseri med EU:s pengar, bland annat miljarder som försvunnit genom oredovisade bidrag i strukturfonder.

Debatten kom även in på skatter och om skatt ska tas ut på EU-nivå eller inom stater. Kristdemokraternas Birgitta Sacredeus pläderade för att socialpolitik ska beslutas av enskilda medlemsstater.

Vänsterpartiets Jonas Karlsson lät förstå att V vill ha mer öppenhet i EU och kallade också unionen för ”ett odemokratiskt projekt”. Vilket fick Moderaternas Gustaf Göthberg att protestera och säga att den uppenbart är demokratisk:

– Vi går ju till val nu. Och nu behöver EU bli mer relevant och lösa konkreta problem, sa Göthberg.

Vänsterpartiet hävdade att storföretag som smutsar ned miljön måste sättas åt hårdare. Alexander Gabelic (S), Linköpingsbo och EU-parlamentariker sedan ett år, sa att EU faktiskt ställer krav på länder som vill ha handelsavtal med unionen.

– Jag tycker diskussionen blir lite för enkel och populistisk ibland, sa Gabelic.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om