I Linköping invigs det tredje biogastankstället vid Vallarondellen i Ryd den 1 april. Tidigare tankställen finns i Barhäll och vid Rejmes. I Norrköping, bakom Resecentrum, öppnades en biogasmack i början av året.
-- Vår målsättning är att komma igång med tankställen i Motala, Åtvidaberg och Mjölby senast under 2005, säger Peter Undén på Svensk Biogas. Mjölby är framför allt intressant, eftersom en mack kan anläggas vid E4.
Svensk Biogas har stora planer för regionen, som omfattar Syd- och Mellansverige. Totalt ska 47 publika mackar finnas innan året är slut. Branschens målsättning är hundra tankställen för gasbilar år 2007.
I Nyköping öppnas en gasmack i september, och i Örebro i november. Sedan augusti förra året finns en anläggning i Katrineholm.
-- Antalet tankställen växer stadigt, och det är en följd av att allt fler gasbilar kommer ut på marknaden. Och när fler mackar anläggs ökar även intresset för miljöbilen, säger Peter Undén.
I Linköping finns 350 fordon som tankas med biogas, och totalt i Sverige cirka 4 300 fordon. Miljöbilar med gasdrift har oftast dubbla tanksystem, ett för gas och ett för bensin. Det gör att det inte finns någon risk att bli stående på grund av gasbrist.
-- Normalt går det att köra mellan 20 och 30 mil, beroende på fordon, innan gastanken är tom. Och gasdrift är billigt, och kostar i jämförelse med bensin 7,52 kronor per liter.
Nya produktionsanläggningar för biogas planeras också, och därför finns ingen risk att gasen kan ta slut.
-- Nej, vi kommer att bygga ut anläggningarna i takt med att fordonsflottan växer, säger Peter Undén.
Miljöfordon i Göteborg uppskattar att antalet gas/bensindrivna bilarna ökade med cirka 1 000 under förra året. Volvo, Opel och Volkswagen är ledande på marknaden.