Miljoner mellan bäckalternativen

20 miljoner eller 14? Det skiljer sex miljoner mellan den "billigaste" och dyraste sättet att leda om Tinnerbäcken. Men striden kommer säkert inte att stå om pengarna.

Foto:

Linköping2016-06-05 06:30

Frågan om hur Tinnerbäcken i framtiden ska gå – när en ny simhall och en ny stadsdel ska växa fram på Folkungavallen – börjar kräva en lösning. Framåt hösten ska en arkitekttävling om själva simhallen utlysas och till dess måste förmodligen ett beslut om vad som ska hända med det lilla vattendraget ha fattats.

Tyrèns – ett konsultföretag inom samhällsbyggnad – har tittat på tre olika förslag till lösning.

Bäcken i ytläge

I dag går bäcken i en kulvert under badsjön. Ett av förslagen är att fortsätta att ha det på det viset. Det skulle kosta minst. Enligt beräkningar 2012 skulle det kosta 14 miljoner. Men det är också det alternativet som bedöms som det sämsta av utredarna. Inte bara för att bäcken göms för människor utan kanske framförallt för att, som rapporten skriver, bäck i kulvert innebär att "landlevande djur behöver passera St Larsgatan eller artificiella landmiljöer för att följa vattendraget". Dessutom hindrar en kulvert att fiskar kan röra sig fritt mellan Stångån och Tinnerbäcken. Till detta kommer att det kan ha negativ inverkan på dagvattnet att göra så stora ingrepp i marken.

Att lyfta upp bäcken i ytläge och dra den norr eller söder om badsjön är de andra alternativen. Det skulle bland annat vara positivt för artrikedomen runt bäcken, enligt utredningen. Redan när idén presenterades i våras sa samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S) att han trodde att en öppen bäck skulle bidra till att göra stadsdelen både vacker och inbjudande.

Utredarna har samma åsikt och menar att ett öppet vattenstråk har chans att bli ett så kallat "image-projekt" och jämför med Strömparken i Norrköping.

Natur eller kultur

Men det finns problem också med de två "ytförslagen", enligt utredarna. Så skulle exempelvis en bäck som dras norr om badsjön påverka den kulturhistoriska enhet som Tinnerbäcksbadet och badsjön utgör, skriver man i rapporten. En bäck söder om sjön skulle å andra sidan behöva placeras mellan badsjö och en ny simhall.

Trots detta är det ändå det sistnämnda som bedöms ha flest fördelar och minst nackdelar. Djurlivet skulle få nya möjligheter och själva upplevelsen av ett vattendrag skulle bli positivt både för stadsdelen och för stan som helhet, skriver man i rapporten. Båda förslagen med en bäck i ytläge innebär att badsjöns yta behöver minskas.

På något sätt kommer alla förslag att påverka den planerade simhallen. Kommunalrådet Jakob Björneke (S), med ansvar för den frågan, vill inte peka ut en bästa sträckning för bäcken ur ett simhallsperspektiv. Det är en fråga för Samhällsbyggnadsnämnden, säger han.

Men han har en åsikt i frågan?

– Ur mitt perspektiv måste en ny dragning av Tinnerbäcken ta hänsyn till den enhet mellan badsjö och simhall vi vill skapa. Det är ju orsaken till att vi placerade simhallen på Folkungavallen.

Upplagt för diskussion med andra ord.

Tinnerbäcken

I början av 1900-talet fanns ett kallbadhus för allmänheten vid Stångån. Badhuset blev med tiden slitet och stadens styrande fann det lämpligt att anlägga en konstgjord badsjö i Tinnerbäcksparken. Tinnerbäcksbadet invigdes den 19 juni 1938.

Det nya badets placering i Tinnerbäcksparken diskuterades livligt. Parken var en omtyckt plats för nöjen och promenader och var öppen för alla. Många invände mot att området skulle inhägnas när badsjön kom till. Inhägnanden byggdes trots protesterna, med hänvisning till att det fanns andra stora parkområden i närheten.

Tinnerbäcksbadets konstgjorda sjö har en yta på 115 000 kvadratmeter. Vattnet kommer från Stångån. Från början hade man tänkt låta Tinnerbäcken rinna öppen intill sjön, men slutresultatet blev att bäcken leddes i en kulvert under området.

Den eleganta byggnaden vid bassängen och badsjön innehåller omklädningsrum och servering. Byggnaden, i genomarbetad, funktionalistisk stil, ritades av dåvarande stadsarkitekten Sten Westholm och har genom åren fått behålla sitt stilrena utseende.

Källa: www.lkfab.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om